FED'e rağmen altın zirveye çıktı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Kritik FED toplantısının gerçekleştiği haftada, FED Başkanı Jerome Powell’İn açıklamaları ve ABD-Çin Ticaret görüşmeleriyle ilgili gelişmeleriyle altın volatilitesi yüksek bir haftayı geride bıraktı. Altın FED toplantısı sonrası 1400 dolar/ons desteğini test ettikten sonra, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çine ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurmasının ardından altının hızla toparlanarak artıya geçmeyi başardı. Hareketli haftanın sonunda seansı 1440,99 dolar/onstan kapatan sarı maden, önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 1.5 kazanç yazmış oldu.

Kritik FED toplantısının gerçekleştiği haftayı girilirken, altın geçtiğimiz haftaya 1419,58 dolar/ons seviyesinde başladı. Piyasalar bir yandan FED kararını beklerken diğer taraftan ABD-Çin Ticaret görüşmeleriyle ilgili gelişmeleri doğrultusunda yön bulmaya çalıştı. ABD’li yetkililerin Çin’de görüşmeler gerçekleştirmek için bulunduğu günde, ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya üzerinden Çin’i suçladı. Çin’in Amerikan ürünleri almamakta ısrarcı olduğunu, sürekli anlaşmanın sonuna doğru, anlaşmayı kendi lehlerine çevirmeye çalıştıklarını dile getirdi. Ticaret görüşmelerindeki olumsuz hava FED kararı öncesi altını yukarı doğru taşıdı. Hafta ortasında FED beklentiler doğrultusunda, 10 yıl sonra ilk kez faiz indirimi kararı aldı. Bu karar önce kıymetli madenleri yukarı doğru ivmelendirirken, ardından piyasalar tam olarak yönünü bulmakta zorlandığını gördük. Karar sonrası basın karşısına çıkan FED Başkanı Jerome Powell, yapılan bu indirimin uzun dönemli bir indirim döngüsünün başlangıcı olmadığını, ekonomik istikrarın sürmesine yardımcı olmak amacıyla alınmış bir karar olduğunu savundu. Ticaret politikalarındaki belirsizliğin ve enflasyonun endişeleri arttığını ve aşağı yönlü risklerini önüne geçmek için faiz indirimine gidildiğini vurguladı. Başkanın bu açıklamaları faiz indirimlerinin devamı gelmeyeceğine dair beklentiler oluşurken, altın hızla değer kaybederek 1410 dolar/ons seviyesine kadar çekilmesine vesile oldu. Perşembe gününde de piyasalar FED kararını özümsemeye çalışırken, kıymetli madenler tarafında negatif fiyatlamalar devam etti. Bu süreçte 1400,66 dolar/ons desteğine kadar çekilen sarı maden son on günün en düşük seviyesini kaydetti. Altın tepki alımlarıyla toparlanma çabasında hareket ederken, imdadını ABD Başkanı Donald Turmp yetişti. Başkan Donald Trump 300 milyar dolarlık Çin malını daha ek yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağına dair açıklama yapması piyasaları adeta alt üst etti. Ticaret görüşmelerinin beklendiği gibi gitmemesi altın gibi güvenli liman olma özelliği olan kıymetli madenleri öne çıkardı ve bu süreçte altın hızla güç kazanarak 1449,03 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Haftalık seansın son gününde ABD açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklentiler doğrultusunda 165.000 olarak açıklanması sonrası altın tarafında kısmen satış görülürken, haftayı 1440,99 dolar/onstan yüzde 1.5 değer artışıyla tamamladı.

Piyasalar uzun zamandır merakla beklediği FED kararı geçtiğimiz hafta açıklandı, karar beklentiler doğrultusunda 25 baz puan indirim olarak duyuruldu. Piyasaların faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisiyse, Başkan Powell’ın bir faiz indirimleri dönemine girmedik, ekonomik gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz sözleriyle son bulmuş oldu. Başkanın sözleri ABD ekonomisinin verilerinin önemine dikkat çekerken, piyasaların odağını da buraya yönlendirmiş oldu. Bundan sonraki süreçte altının verilere olan fiyatlama hassasiyeti önceki döneme kıyasla daha dikkatle takip edileceği bir döneme girmiş olduk. Diğer taraftan piyasalar odağındaki ticaret görüşmelerindeyse bir türlü ilerleme kaydedilemiyor. G20 zirvesiyle başlayan iyimserlik, geçtiğimiz hafta itibariyle yerini olumsuz havaya bıraktı. Altın ise ABD-Çin ticaret savaşında olumlu havanın ortadan kalkmasıyla, güvenli liman olma özelliğiyle öne çıkıyor. Ticaret savaşlarındaki tarafların atacağı adımların tonu altının yeni kaderini belirleyecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar