Fed kararı beklenirken altın haftayı satıcılı kapattı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Merkez Bankaları toplantılarının gerçekleştiği geçen hafta, altın yatay seyirle hareket ettiği haftalık bir seansı geride bıraktı. Avrupa Merkez Bankası faiz kararı sonrası altının hızlı bir yükseliş yapmasına rağmen, satış baskısına maruz kaldı ve haftayı kırmızıda kapattı. Seans sonunda 1418,52 dolar/onstan dengelenen sarı maden, haftalık bazda yüzde 0,6 değer kaybederken, iki haftanın ardından eksiye dönmüş oldu. Diğer kıymetlilere baktığımız zaman, gümüş son beş ayın zirvesini 16,65 dolar/onsla kaydederken, bu seviyeyi hafta içinde iki defa kırmayı denemesine rağmen başaramayarak geri çekildi. 16,24 dolar/onstan açtığı haftayı ,16,38 dolar/onsla haftayı kapatan beyaz maden yüzde 0,8 kazançla haftayı tamamlamış oldu. Platin ise son iki ayın zirvesini 885 dolar/onsla test ettikten sonra, kar satışlarına maruz kalarak haftayı 864,35 dolar/onstan tamamladı ve önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 2 kazanç yazmış oldu.

Önceki hafta sarı maden son altı yılın yeni zirvesini test ettikten sonra yeni haftaya 1425,15 dolar/ons seviyesinden başladı. Hafta ortasına kadar genel olarak 10 dolar/onsluk bantta hareket eden sarı maden, Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararıyla hareketlilik yaşadı. ECB beklentiler doğrultusunda faiz değişikliğine gitmemesi neticesinde altın öncelikli olarak güçlü bir tepki vererek 1433,82 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Toplantı sonrası Başkan Mario Draghi yaptığı açıklamada Euro Bölgesi’nde büyümenin yeteri kadar güçlü olmadığını, ancak resesyon olasılığının düşük olduğunu savundu. Enflasyonun orta vadede para politikasının desteğiyle toparlanma beklediğini ve ekonomiye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu vurguladı. Başkan Draghi’nin açıklamaları sonrası kıymetli madenlerde ve hisse senetleri piyasalarında satışa yönlü hareket görüldü. Kıymetli madenlerdeki satış altının 1411,20 dolar/ons seviyesiyle haftanın en düşük seviyesine kadar gerilemesine sebep oldu. Hareketli günün ardından altın hafta sonuna kadar karışık seyir izledi ve hatalık kapanışta 1418,52 dolar/onstan seans tamamladı ve haftayı yüzde 0,6 kayıpla tamamlamış oldu.

Piyasalar bu hafta gerçekleşecek olan FED toplantısını beklerken, 25 baz puan faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor. 2015 yılından beri parasal genişleme politikasına son veren FED, dört yıl sonra enflasyon yaratamama ve büyümedeki yavaşlama dolayısıyla parasal sıkılaştırmaya ara veriyor düşüncesi piyasalarda hakim. Bu politika değişikliği öncesi ABD hisse senedi piyasası rekorlar kırarken, altın da son yılların zirvelerini test ediyor. Karar sonrası FED Başkan Jerome Powell’in açıklamaları faiz kararından daha etkili olacaktır. Faiz indirim kararının bir ihtiyat neticesinde alındığı sıkı para politikasından vazgeçilmediğine dair şahin bir tutum sergilemesi altını hızla aşağı yönlü baskılayabilir. Bu süreçte altının 1400 dolar/ons psikolojik desteğinin kırılması 1385 dolar/ons desteğine kadar baskılayabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar