Altının devri mi başladı?

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Uzun süredir piyasaların beklediği FED toplantısı geçtiğimiz hafta gerçekleşmesinin ardından, altın 1400 dolar/onsu aşarak Ağustos 2013’den beri en yüksek seviyesini kaydettiği haftayı geride bıraktı. FED faiz indirimi kararı almamış olsa da, faiz indirimine yakın zamanda gideceğine dair güvercin mesajlar vermesi sonrası altın haftayı 1399,43 dolar/onstan kapatarak hanesine yüzde 4 kazanç yazdı. Böylelikle üst üste beşinci haftayı da kazançla kapatarak rallisini sürdürmüş oldu.

Kritik FED toplantısının gerçekleşeceği haftaya girilirken altın da haftalık seansa 1341,09 dolar/ons seviyesinden başladı. Bir yandan FED toplantısı beklenirken diğer taraftan ABD- Çin gerilimindeki gelişmelerinin kısıtlı olması dolayısıyla altın haftanın ilk gününde hacimsiz hareket etti. Bu süreçte kıymetli maden 1332,94 dolar/onsla haftanın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Salı gününde gelindiğinde Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Maria Draghi katıldığı bir etkinlikte ECB’nin daha fazla faiz indirimi ve parasal genişlemeye devam edilebileceğine dair mesajları altını yukarı doğru taşıdı. Aynı gün bir de ABD başkan Donald Trump’ın Çin’le görüşmelerin gayet iyi gittiğine dair açıklamaları yapması kıymetli madeni daha da ivmelendirdi. FED toplantısı Çarşamba günü akşam saatlerde tamamlanırken, toplantı sonrası Başkan Jerome Powell’in açıklamaların altını yılın zirvesine taşıdı. FED beklendiği üzere faiz konusunda bir değişikliğe gitmedi, ancak karar metninde yapılan değişiklikte yakın bir tarihte faiz indirimine gidileceği yönünde sinyaller verdi. Karar sonrası FED Başkanı Powell’in yaptığı açıklamada büyümeyi desteklemek için araçlarımızı kullanmayı hazırız söylemi, faiz indirimi yapmaya yakın olduklarını göstermiş oldu. Başkan Powell küresel büyümeyle ilgili kaygılar devam etmesine karşın ABD verilerin güçlü seyretmeye devam ettiğini vurguladı. Bir sonraki toplantıda faiz indirimi yapılacağına dair beklentilerin oluşmasıyla altın tarafında güçlü alımlar gördük. FED’den faiz indirimi sinyali Perşembe gününde de tüm seans boyunca fiyatlanırken, İran ABD’ye ait askeri insansız hava aracının hava sahasına girmesi dolaysıyla vurduğu haberleri ajanslar düştü. Bu haber akışı sonrası küresel risk algısı artarken hali hazırda alıcılı seyir içinde olan sarı maden, daha da güç topladı. Haftanın son gününde İran- ABD gerginliğinin de etkisiyle alıcılı seyrine sürdüren sarı maden, haftanın en yüksek seviyesini 1411,72 dolar/onsla kaydetmiş oldu. Seans sonunda 1399,43 dolar/onstan kapatarak son zamanlardaki en güçlü haftalık kapanışın yapmış oldu.

Merkez banklarının strateji değiştirerek parasal genişleme politikası içerisinde hareket edeceklerine dair mesajları altını son 6 yılın zirvesini taşıdı. Bu politika değişikliği altını yukarı doğru taşımaya devam edecektir. Ancak diğer taraftan çözülmeye bekleyen Çin-ABD ticaret savaşı sürmeye devam ediyor. Bu hafta Japonya’da yapılacak olan G20 zirvesinde tarafların bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşme sonrası yapılacak açıklamalar neticesinde altın kendine yeni yön bulmaya devam edecektir. Altın G20 toplantısını beklerken 1423 dolar/ons direncine takılabilir, eğer burayı aşmayı başarırsa 1480 dolar/onsa kadar hareketini izleyebiliriz. Kıymetli maden 5 haftadır sürdürdüğü rallisine bir düzeltme hareketiyle bozabilir; burada önemli destek noktası 1361 dolar/ons seviyesi olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar