Ticaret görüşmelerindeki iyimserlik altını satışa yönlendirdi

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri geçtiğimiz hafta gerçekleşirken, piyasaların odağında da bu gelişme vardı. Altın da ticaret görüşmelerin odağında hareketli bir haftayı geride bıraktı. Ticaret görüşmeleri öncesi yaşanan gerginliklerle, altın yukarı doğru tırmanırken, görüşmelerden olumlu sayılacak neticelerin çıkması altını satışa yönlendirdi. Seans sonunda 1488,74 dolar/onstan dengelenen sarı maden, yüzde 1,6 kayıpla haftayı tamamlamış oldu.

ABD-Çin görüşmelerinin gerçekleştiği haftada altın seansa 1512,43 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Piyasalar iyimser bir havayla yeni haftaya başlarken, risk iştahı yüksek olması dolayısıyla altın da haftanın ilk gününde satıcılı bir seyir izledi. Salı günündeyse görüşmeler öncesi ABD ve Çin’den karşılıklı olarak ticaret savaşlarını körükleyecek adımların gelmesi altının toparlanmasına neden oldu. ABD'nin bazı Çinli firmaların Çin’de yaşayan Müslüman azınlıklara karşı insan haklarını ihlal ettiklerini gerekçe göstererek kara listeye alması ticaret görüşmeleri öncesi ortamı geren ilk adım oldu. NBA takımlarından Houstan Rockets’ın genel müdürünün Hong Kong’daki yaşanan protestoları destekleyen açıklama yapması sonrası Çin’de bazı yayın organlarının artık maç yayımlamayacağını duyurmasıysa ikinci adım oldu. Bu gerginlik neticesinde 1500 dolar/onsun üzerine çıkan altın, FED başkanı Jerome Powell'ın parasal genişleme yapacağız açıklamasıyla daha da güçlendi. Başkanın FED’in tahvil alımları yaparak bilanço büyütmeyi tekrar başlayacağını duyurması sonrası altın hızla ivmelenerek, haftanın en yüksek seviyesine 1517,08 dolar/onsa kadar tırmanmasına vesile oldu. Altının yükseliş ivmesi hafta ortasında açıklanan FED toplantı tutanakları sonrası son buldu. Tutanaklarda faiz indirimine karşı olan FED üyelerinin tutumu dikkat çekerken, bazı üyelerinse faiz indirimine ne zaman son verileceğine dair daha net açıklamalar yapılması gerektiği vurgulandığı belirtildi. Tutanaklar öncesi alış yönünde hareket eden sarı maden, tutanaklardaki bazı üyelerin faiz indirimine karşı olması altını satışa yönlendirdi. Piyasalar bir yandan ABD-Çin görüşmesini beklerken, diğer taraftan perşembe günü ABD’de açıklanan enflasyon verilerini takip etti. Enflasyon rakamlarının beklentileri karşılamamasına rağmen, ticaret görüşmelerindeki ılımlı hava altın fiyatlarını baskıladı. Aylık bazda yüzde 0,1 artış yaşanması beklenen veride herhangi bir artış olmaması, yıllık enflasyon beklentisini yüzde 1,7’ye çekmiş oldu. Bu veriye altının tepkisi pozitif yönde olurken, ticaret görüşmelerinde tarafların taslak bir anlaşma üzerinde mutabık kaldıkları haberlerinin gelmesi kıymetli madenin yükselişinin kısıtlı kalmasına neden oldu. Haftanın son gününde Ticaret görüşmelerinin gerçekleşmesinin ardından, Başkan Donald Trump Çin’le bir anlaşma yaptığını duyurdu. Çin’in 50 milyar dolarlık tarım ürünlerinin ABD’den alım garantisi vermesine karşılık, ABD, Çin’e uygulamayı planladığı ek gümrük vergisini ertelediğini duyurdu. Taraflar arasında yapılan bu kısmi anlaşma, piyasalarda tümden bir ateşkes anlaşmasına öncülük edebileceği beklentisini oluşturdu. Bu yaşananların ardından altın 1474,20 dolar/onsla haftanın en düşük seviyesini kaydederken, seans sonunda 1488,74 dolar/onstan dengelenerek haftayı kayıpla tamamlamış oldu.

ABD-Çin ticaret görüşmelerinde kısmi bir anlaşma çıkması piyasalardaki risk iştahını artırırken, hisse senedi piyasalarına alış, kıymetli madenlere satış getirdi. Altın fiyatlarında yaşanan geri çekilmeye rağmen Altın borsa yatırım fonlarına giriş rekor düzeyde seyretmeye devam ediyor. ABD-Çin ticaret savaşlarının hemen son bulmayacağı, küresel resesyonun da yaklaştığının ön görüsüyle piyasalar altın gibi güvenli liman olma özelliği dolayısyla altından vazgeçmiyor. Sarı madene gelen kısmi satışlara rağmen düşük faiz ortamının da desteğiyle altının tekrardan 1500 dolar/ons üzerine dönmesi çok uzun sürmeyebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar