Altın FED sonrası toparlanma çabasında

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Bir yandan Suudi Arabistan petrol kuyularına yapılan saldırı, diğer yandan ABD Merkez Bankası FED’in faiz kararı ile piyasalar hareketli bir haftayı geride bırakırken, altın da bu hareketlilikten nasibini aldı. 1506,33 dolar/ons seviyesinden başladığı seansı, son altı haftanın en düşük seviyesini kaydetmesine rağmen haftayı 1516,77 dolar/onstan kapatarak haftalık bazda hanesine yüzde 0,6 kazanç yazmış oldu.

Suudi Arabistan’ın petrol üretim tesislerine yapılan saldırı sonrası piyasalar adeta şok yaşarken altın da yaşananların neticesinde yukarı yönlü gapli bir açılış yaparak 1506,18 dolar/onstan haftalık seansa giriş yaptı. Saldırı sonrası Brent petrolün varil fiyatı yüzde 20 değer artışıyla seansı açtı ve tarihi boyunca günlük bazda en yüksek değer artışı yaşadığı seansı geride bıraktı. Saldırı dolayısıyla kayıp yaşanacak üretim boşluğunun diğer OPEC ülkeleri tarafından doldurulacağının duyurulması piyasaları kısmen de olsa sakinleştirdi. Bu haber akışı sonrası petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilme kısmen altının aşağı doğru gelmesini tetiklemiş oldu.

Piyasalar bir yandan Suudi Arabistan’a yapılan saldırı sonrası yaşanan gelişmeleri yakından takip ederken diğer taraftan FED’in faiz kararını beklerken altın salı gününü sakin bir seyirde geçirdi. Hafta ortasına gelindiğinde kritik FOMC toplantısının tamamlanıp, FED’in faiz kararının açıklandığı günde piyasalar hareketli bir seansı geride bıraktı. Karar beklentiler doğrultusunda 25 baz puan faiz indirimi olarak duyurulurken, FED 11 yıl sonra ilk kez üst üste ikinci kez faiz indirimi yapmış oldu. Karar sonrası FED başkanı Jerome Powell’in açıklamaları beklenirken kıymetli maden satış baskısına uğradı ve 1483,50 dolar/onsla haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Başkan yaptığı açıklamada FED’in önlem almak amacıyla yaklaşan riskleri bertaraf etmek için faiz indirimine gittiğini vurguladı. Piyasaların beklentileri doğrultusunda, yapılan faiz indirimi neticesinde kıymetli madenler satış baskısıyla karşı karşıya kaldı. Karar sonrası altının toparlanma çabası devam ederken, haftanın son gününde kaybettiği gücü toparlayarak haftanın son seansında 1516,77 dolar/onstan dengelendi ve üç hafta sonra kazançla tamamladığı haftayı yaşamış oldu.

Faiz indirim kararına rağmen altının tepkisi kısıtlı kalırken, FED Başkanı Jerome Powell’in de dikkat çektiği gibi piyasaların yönünü belirleyeceği en temel gelişme ABD-Çin ticaret savaşlarında atılacak adımlar. Olumlu sayılacak adımların atılması piyasaları pozitif yönde etkileyecek, olası olumsuzluklarda ise altın gibi güvenli liman olma özelliği olan varlıklara talebi artıracaktır. Altın için 1480 dolar/ons destek olma özelliğini korurken, 1524 dolar/ons seviyesi ise altının önündeki direnç konumunda. Sarı madenin bu seviyeyi aşmasıyla birlikte 1550 dolar/ons seviyesinde doğru hareket yeniden başlayabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar