ABD-İran gerginliği altına yaradı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

FED’in faiz indirimine gideceği beklentisi piyasalarda fiyatlanırken, üzerine bir de ABD-İran gerginliği eklenince altın Nisan 2013 yılından beri en yüksek seviyesini kaydetti. Sarı maden haftalık kapanışa kadar zirvedeki yerini koruyamasa da, seansı yüzde 0,7 kazançla tamamlamayı başararak üst üste ikinci haftayı yeşilde kapatmış oldu. Diğer taraftan gümüş tarafında beklenen atak gecikmeli de olsa geçen hafta gerçekleşti ve 16,58 dolar/onsla son 5 ayın en yüksek seviyesini test etti. Böylelikle gümüş altın oranı 87 seviyesine kadar çekilerek haziran seviyelerine geri dönmüş oldu.


Jerome Powell’in önceki hafta ABD senatosunda yaptığı sunumda temmuz ayında faiz indirimine gidileceğine dair sinyaller vermesi sonrası altın kaybettiği ivmeyi tekrardan yakalarken, geçtiğimiz haftaya 1415,61 dolar/ons seviyesinden başladı.

Kıymetli maden hafta ortasına kadar 1400 dolar/ons psikolojik desteğinin üzerinde tutunma çabasıyla sakin seyretti. Haber akışının kısıtlı olduğu Çarşamba gününde altın, gümüşün ardına takılarak son iki haftanın en yüksek seviyesini kaydettiği seansı geride bıraktı. Gümüş 16 dolar/onsu aşarak, son 5 aydır kıramadığı direnci kırmış oldu. Gümüşte yaşanan ralli altını da pozitif yansırken 1430 dolar/onsun üzerini kadar yükseldi. Perşembe gününe gelindiğinde ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı’nda İran’a ait insansız hava aracını vurduklarını duyurdu. Bu haber akışı sonrası piyasalardaki risk algısı yükselirken, altın hızlıca pozitif tepki verdi. Uzun süredir kırmakta zorlandığı 1440 dolar/ons direncini aşarak, son yılların yeni rekorlarına göz kırpmış oldu. Haftanın son gününe gelindiğinde İran Hürmüz Boğazı’nda bir İngiliz tankerini alıkoyması sonrası Körfez’de yaşanan gerilim boyut değişirken, jeopolitik riskler de artmış oldu. Güvenli liman arayışında olan yatırımcılara kıymetli madenler kucak açarken, altın haftanın en yüksek seviyesini 1453,01 dolar/onsu bu süreçte kaydetmiş oldu. Gün sonunda risk algısının azalması ve kar satışlarının gelmesiyle birlikte altında geri çekilme yaşandı. Haftalık kapanışı 1425,38 dolar/onstan yapan sarı maden üst üste ikinci haftayı da kazançla tamamlamış oldu. Gümüş ise 16,58 dolar/onsla son beş ayın zirvesini yaşarken, haftayı 16,20 dolar/onstan yüzde 6’lık hanesine kazanç yazarak haftanın en çok değer kazanan kıymetli madeni oldu.


FED toplantısının gerçekleşeceği haftayı girilirken, piyasalar FED’in 25 baz puan faiz indirimini fiyatlamış gibi. FED’in faiz indirim kararı sonrası Başkan Powell’in yapacağı açıklamalar piyasalara yeni yön verecektir. Faiz indiriminin devam edeceğine dair mesajları verilmesi altını yeni zirvelere taşıyacakken, faiz indirimi aleyhine yapılacak açıklama altını satış baskısına zorlayabilir. Diğer taraftan ABD-İran gerginliğini dozunun yükselmesi küresel risk algısının artmasına neden olacağından altını yukarı doğru taşımaya devam edecektir. Altın 1415 dolar/ons desteğinin üzerinde tutunduğu sürece yukarı doğru trendini sürdürecektir, ancak bu seviyenin kırılmasıyla birlikte sırasıyla 1400 dolar/ons, 1385 dolar/ons desteklerine kadar çekilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar