Piyasalar Brexit'te somut adımlar görmek istiyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Ticaret görüşmelerinden çıkan iyimser sonuçların ardından, geçtiğimiz hafta bir de AB ve İngiltere arasında Brexit anlaşmasının yapılacağına dair umutların doğmasıyla altın tarafında satıcılı seyir hakim oldu. Ancak Brexit’in sonuçlanması için henüz erken olduğunu düşündüren gelişmelerin yaşanmasıyla, altın tekrardan toparlanma yaşayarak haftayı 1490,57 dolar/onstan kapatarak haftalık bazda yüzde 0,4 değer kazanmış oldu.

Sarı maden haftaya 1484,67 dolar/ons seviyesinden giriş yaptıktan sonra haftaya alış yönlü işlemlerle başladı. Çinli yetkililerin, devlet başkanları seviyesinde bir anlaşma imzalamadan önce daha fazla müzakere isteğini duyurması sonrası, ticaret görüşmelerinin sonuç vermesi için bazı adımların atılması gerektiğini piyasalar fiyatlarken altın alış yönlü hareketlendi. Salı günündeyse Çin, ABD’nin ek gümrük vergilerini kaldırmadan vadedilen tarım ürünü alışının yapılmayacağını duyurdu. Bu haber akışı sonrası altın hızla bir tepki vererek 1498,24 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Diğer taraftan aynı gün AB ile İngiltere arasında anlaşmaya varmanın mümkün olabileceği haberlerinin gelmesi sonrası altın tarafında sert bir kayıp yaşandı. Küresel risk iştahının artmasıyla güvenli limanlardan kaçış altını satışa yönlendirdi ve bu süreçte altın 1477,12 dolar/onsla haftanın en düşük seviyesini kaydetti.

Haftanın kritik verilerinden bir tanesi ABD’de açıklanan perakende satışlardı. Perakende satışlar eylül ayında yüzde 0,3 artış beklentisine karşın, eksi 0,3 ile beklentilerin altında gerçekleşmesiyle altın tarafında alışlar görüldü. Perakende satışlar, eylül ayına kıyasla yüzde 0,3 düşerek, 7 ay sonra ilk kez geri çekilme yaşamış oldu. Bu veri akışı sonrası büyüme üzerindeki kaygıların artması dolayısıyla altın hızla toparlanma yaşayarak günü tamamladı. Perşembe günü ise yatay seyirde hareket eden sarı maden, AB ile bir taslak Brexit anlaşmasının yapıldığına dair haber akışının gelmesi sonrası, bir kez daha satış dalgasına kapıldı. İngiltere Başkanı Boris Johnson’la AB’nin anlaşmayı yaptığının duyurulmasının ardından İngiltere parlamentosunda anlaşmanın kabul edilmeyeceğine dair muhalif açıklamaların gelmesiyle altındaki satış kısa süreli olmuş oldu. Haftanın son gününde Çin’den gelen büyüme rakamıyla piyasalar güne başlarken, Çin’de büyümedeki yavaşlama dikkat çekmeye devam ediyor. Yılı yüzde 6.1 büyümeyle tamamlaması beklenen Çin, son gelen verilerle büyümeyi yüzde 6’ya revize etmiş oldu. Çin’deki yavaşlama küresel resesyon kaygılarını artırırken, altın fiyatlarını da desteklemeye devam ediyor. Altın haftalık kapanışını 1490,57 dolar/onstan yaparak, risk iştahının yüksek olduğu haftada yeşilde kapatmayı başarmış oldu.

Küresel resesyon kaygılarını artıran iki temel parametre olan ABD-Çin ticaret savaşları ve Brexit konularında jeopolitik riskleri azaltacak gelişmeler yaşanmasına rağmen, altın hala güçlü durmaya devam ediyor. Bunun altındaki en önemli sebep piyasaların gerçekten somut adımlar görmek istemesi. Boris Johnson bu hafta eğer İngiltere parlamentosunu ikna eder ve bir anlaşma yapmayı başarırsa, İngiltere hisse senetleri piyasası önderliğinde, küresel hisse senedi rallisi görebiliriz. Yaşananların neticesinde güvenli liman kıymetli madenlerin fiyatlamasına satış olarak yansıyabilir. Bu süreçte altın için önemli destek 1460 dolar/ons seviyesi olacaktır. Diğer taraftan anlaşmasız bir Brexit’in söz konusu olması durumunda altın için yukarı yönlü hareketinde 1500 dolar/ons direnç olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar