Piyasaların gözü ABD-Çin görüşmesinde

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Bir yandan ABD-Çin ticaret görüşmeleri beklenirken, bir yandan da piyasalar geçtiğimiz hafta ABD’den gelen verileri takip etti. ABD’den gelen zayıf verilerin küresel resesyon kaygılarını artırmasıyla, altın son iki ayın en düşük seviyesine kadar çekildiği haftada, artıda kapatmayı başardı. 1495 dolar/ons seviyesinden başladığı haftalık seansı 1504,74 dolar/ons seviyesinden tamamlarken önceki haftaya kıyasla yüzde 0,6 değer kazanmış oldu.

Çinli şirketlerin ABD hisse senedi piyasasında işlem görmesine son verileceğine dair basında çıkan haberlerle, altın geçtiğimiz haftaya 1496,41 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. ABD Hazinesinden yapılan açıklamada şimdilik Çinli şirketlerin ABD borsaları kotundan çıkarılmasının düşünülmediği ifade edildi. Bu açıklama ticaret savaşlarındaki iyimserlik havasını sürdürürken altın fiyatlarını satış baskısına yönlendirdi. Uzun süredir tutunduğu 1484 dolar/ons desteğini kırarak 1459 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilen sarı maden, ağustos ayından beri en düşük seviyeyi kaydetmiş oldu.

Salı günü ABD’de açıklanan ISM imalat endeksi beklentilerin altında kalmasıyla salı günü piyasalar hareketli bir seansı geride bıraktı. Büyümenin öncü göstergelerinden olan ISM imalat endeksinin beklentilerin altında kalarak son 10 yılın en düşük seviyesini kaydetmesi, ABD ekonomisindeki resesyonun kaygılarını derinleştirdi. Bu veri sonrası altın hızla toparlanma yaşayarak kendini tekrardan 1484 dolar/onsun üzerine attı. ABD’de açıklanan ISM verisindeki radikal düşüş sonrası küresel resesyon kaygılarının derinleşmesiyle altının toparlanması beklendiğinden uzun sürmedi. Çarşamba günü ABD’nin AB’ye ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurması altının toparlanmasını daha da destekledi. ABD, AB menşeli uçak ürünlerine yüzde 10, tarım ürünlerine yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulayacağını duyururken, ticaret savaşlarında yeni bir cephe açılmış oldu. Bu haber akışı sonrası altın güçlenerek 1500 dolar/onsun üzerine çıkarak, bir hafta sonunda kaybettiği gücü toparlamış oldu. Perşembe gününe gelindiğinde ABD açıklanan ISM hizmet endeksinin beklentilerin altında kalarak son üç yılın en düşük seviyesinde duyurulması, ABD ekonomisinin yavaşlayacağına dair kaygıları artırdı. Bu veri sonrası hisse senetleri piyasası sert satış dalgasına kapılırken, altın gibi güvenli liman olma özelliği olan kıymetli metallere talep arttı. Bu süreçte altın 1519,60 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Haftanın son gününde ABD’de açıklanan istihdam verileriyle piyasalar yön bulmaya çalışırken, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından duyurulan işsizlik oranı yüzde 3,5’e kadar geri çekilerek son 50 yılın en düşük seviyesini kaydetti. Bu gelişme sonrası altın satış baskısına maruz kalıp, gün sonunda 1504,74 dolar/onstan dengelenerek hanesine artı yazmayı başardı.

Kritik ABD-Çin görüşmesinin gerçekleşeceği haftaya girilirken, altın 1500 dolar/onsun üzerinde seyrediyor. Çin’in ABD’yle tarım ürünlerinin alımı üzerine kısmi bir anlaşma yapacağı beklentiler arasında, ancak ABD bu anlaşmayı yeterli bulmayarak Çin’in teknoloji politikasında değişikliklere gitmesini talep edecektir. Bu görüşmelere giderken iki ülke de kendi refahlarını savunmak için elinden geleni yapacaktır. Buradan çıkacak olası bir anlaşmadan, piyasalarda olumlu rüzgarlar esecek, kıymetli maden tarafını satışla baskılayacaktır. Ancak tam tersi bir durumdaysa piyasaların güvenli liman arayışında altın önderliğinde bütün kıymetli madenler yukarı doğru ivmelenebilir. Bu durumda altın için kritik seviye 1550 dolar/ons direnci olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar