2018 için işdünyası ve ekonomistlerden değerlendirme 2019 beklentileri

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Yıl biterken iş dünyası ve ekonomistlerden, 2018’in olumsuz geçen bir yıl olduğu değerlendirmeleri gündeme geliyor. 2019 yılının daha iyi olması için önerilerde de bulunuyorlar.

Ekonomi yönetimi bunları kenara itmeden değerlendirmeye almalıdır.

2018 yılı sonlanırken iş dünyasından da ekonomistlerden de 2018’in kötü geçen bir yıl olduğu yorumları yapılıyor. 2019’un da kötü başlayacağı belirtilirken yılın toparlanıp, 2018’den iyi geçmesi için öneriler dile getiriliyor.

Arkadaşımız Beyza Coşkuntürk’ün Ege’deki dokuz oda başkanının görüşlerinin yer aldığı haberinde 2018’in çalkantılı bir yıl olarak geride bırakıldığı belirtilerek, 2019 yılının toparlanma yılı olması için önerilerini dile getiriyorlar. Önerileri arasında 2019 yılında yapısal adımların desteklenmesi, seferber tasarruf seferberliğinin başlatılması, enflasyon ve dövizde istikrarın en önemli konular olarak gözetilmesi yer alıyor.

Hazine eski müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez’in değerlendirmesinde ise olumsuz gelişmelerin altı çizilerek, ”Türkiye ekonomisi 2018’in son çeyreğinde ve 2019’un ilk iki çeyreğinde küçülme yaşayabilir. Türkiye ekonomisi 10 yıldan bu yana ilk kez üstü üste üççeyrek küçülme yaşamış olur. Türkiye ekonomisi 2019 yılında stagflasyonla resesyon arasında konuma girecektir” değerlendirmesinde bulunuyor.

Bu noktaya nasıl gelindiğine değinirken,”2018 yılının ikinci yarısındaki gelişmeler, yani aşırı kur artışı ve ekonomik yavaşlama üzerine ekonomi yönetimi enflasyonla mücadeleyi rafa kaldırıp büyümeyi canlandırmaya yöneldi. Yeniden vergi indirimlerine gidildi, kamu harcamaları artırıldı.” açıklamasını yapıyor.

Eğilmez 2018’de ekonomik görünümünün tersine çevrildiğine değinirken de, “Aşırı kur artışı ile birlikte ekonomide düşüş, büyüme hızında gerileme yaşandı. Yılın ikinci yarısında cari açığın düşmeye başlaması büyümenin gerilemesinden kaynaklanıyor. Büyüme hız kestikçe ithalat düşmeye başladı, bu cari açığı geriletti. Ama cari açığın düşüşünün dışında herhangi bir olumlu gelişme yaşanmadı. 2018 sonunda yüksek enflasyon, yüksek kur, yüksek işsizlik giderek büyüyen bütçe açığı ve düşen büyüme hızı görüyoruz. Yıl sonu verileri henüz belli olmamakla birlikte son çeyrekte büyüme eksi çıkacak. Büyük olasılıkla ekonomide yüksek bir küçülme yaşanacak” diyor.

Eğilmez, ekonomimiz açısından olumlu olan noktalara değinirken ise, “ Bütçe açığı büyüyor, ama milli gelirin yüzde 3’ünün altında kalacak. Ayrıca cari açığın düşüyor olması da iyi. Bunlar kur üzerindeki baskıyı biraz azaltacaktır. Ama sonuç itibariyle, 2019 zor yıllardan biri olacak.” değerlendirmesini yapıyor.

Ekonomi yönetiminin iş dünyasının ve ekonomistlerin değerlendirmelerini dikkate alması ve önerilerinden yararlanmasının doğru olacağına inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar