2019 yılı için beklentim ”hukukun üstünlüğü ve adalet yılı” olması

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bu gün 2019 yılı için ülkemiz açısından beklentimi dile getirirken, bu yılın “Hukukun üstünlüğü ve adalet” yılı olarak ilan edilerek, bu yolda geliştirici adımlar atılmasını bekliyorum.

2019 yılına iyi bir ortamda girmediğimizi, Yerel Seçimler sonrası yılın ikinci yarısında bir toparlanma ve piyasada canlanma beklediğimi daha önce belirttim. Bugün 2019 ile ilgili beklentimin ne olduğuna değineceğim. 2019 yılı için beklentim, “hukukun üstünlüğü ve adalet yılı” olması. Buna son dönemde yaptığım bütün sohbetlerde sözün gelip bu noktaya dayanması neden oldu.

İş dünyasından dostlarımla sohbet ederken söze büyüme, enflasyon, cari açık ve işsizlik konularında beklentilerin ne olması, hangi önlemlerin alınmasının gerektiğini değerlendirerek başlasak da söz sonunda gelip hukuka, adaletsizliğe dayanıyor. Sanatçı dostlarımla sohbetlerimizde de dönüp dolaşıp hukukun üstünlüğü ve adaletin gerektiği sonucuna varıyoruz…

Toplumun her kesiminde yaşanılan olumsuzlukların kaynağında bu iki konunun yer aldığının altı çiziliyor. İnsanların önemli bölümü belki de son yıllarda, Fetüllahçı bir grubun adeta adalet ve hukuk alanlarının işgaline bağlı olarak yaşanan, onbinlerce kişinin suçlanmasına, işlerini kaybetmesine neden olan dönemin korkusu içindeler. O grubun tasfiyesine karşın, bu grubun yarattığı algıyla korku içerisindeler. Adliyeden ve hukuktan uzak durmaya çalışıyorlar. İşte bu nedenle ben, 2019 yılının, hukukun üstünlüğü ve adalet yılı olmasını bekliyorum. Toplum olarak önce buna ihtiyacımız var. Sözünü ettiğim ekonomik gelişmelerin hepsi bugün için bundan daha az önemli görülüyor. Hatta Suriye olayı, Amerika ile ilişkiler, AB ve Gümrük Birliği’nin yeniden ele alınması, Rusya ve İran ile ticaret geliştirilmesi gibi dış politik konular da, yılın hukukun üstünlüğü ve adalet yılı olmasının önüne geçmiyor/geçemiyor.

2019 yılının “hukukun üstünlüğü ve adalet” yılı olarak ilan edilip, ona uygun adımların bir an önce atılmasını bekliyorum. Orta vadeli Program’ın yerini alan Yeni Ekonomik Program’a göre 2019 dengeleme yılı olacak. Yüzde 2.3 büyüme, yüzde 15.9 enfl asyon, yüzde 10.8 işsizlik hedefl eniyor. İhracatta 182 milyar dolar, ithalatta 244 milyar dolar beklenirken, bütçe açığının milli gelirin yüzde 2’si, cari açığın GSMH’ya oranının yüzde 3.3 seviyesinde olması bekleniyor. Geleneksel yüzde 5 büyüme hedefimiz 2021 yılında düşünülüyor.

Bu mütevazi beklentilerle dengeleme yılı olarak yaşanması beklenen 2019 yılını toplumun büyük kesiminin beklediği “hukukun üstünlüğü ve adalet” yılı olarak ilan edip, o alandaki eksikliklerimizi giderici adımlar atabilirsek, beklentilere önemli ölçüde cevap vermiş olabiliriz.
2019 yerel seçimlerinden sonra 2023’e kadar uzun süreli bir seçimsiz döneme gireceğiz. O açıdan da toplum sağlığını geliştirmek için hukuk ve adalet konularına önem vererek, üretici güçleri merkeze alıp, kalıcı verimlilik için adımlar atabiliriz. Böylece Yeni Ekonomik Program’ın üçüncü yılında olmasa da Cumhuriyetimizin 100. yılında 2023’te yüzde 5 sürdürülebilir büyüme ve yüzde 5 düşük enflasyon ve yüzde 5 işsizlik ile üreten ve sağlıklı bir ekonomik yapıya ulaşabiliriz.

Hukukun üstünlüğü ve adalet, toplumsal dinamizmimizin hayata geçmesi açısından çok önemlidir.

İyi yıl dileğim…

Saygıdeğer okurlarım, yeni yılda sizlere, sağlıklı, mutlu, bol kazançlı, başarılı bir 2019 yılı dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar