24 saatte 3 rekor

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Temmuz’dan bu yana içeride yaşananlar yetmiyormuş gibi FED’in Aralık ayında faiz artırma ihtimallerinin yükselmesi doları güçlendiriyor. Biz kurda yeni zirveler görürken bütün para birimleri dolara karşı değer kaybediyor. 

15 Temmuz sonrası S&P’nin not indirimi ile birlikte 3.0960 gören ve yeni zirve yapan kurda Çarşamba günü 3.0975 ile ilk rekor kırıldı. Perşembe gününe başladığımızda önce 3.1045 sonrasında ise 3.1130 ile 2 kez daha rekor kırıldı.

Moody’sin not indirimi sonrası fon çıkışları devam ederken, OHAL süresinin uzaması, Suriye operasyonları derken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Musul'a düzenlenecek operasyon ilişkin yaptığı açıklamalar sebebiyle Irak-Türkiye arasındaki ilişkiler iyice gerildi. Son olarak ise Binali Yıldırım’ın Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa ile ilgili yaptığı açıklamalar, TL’yi daha da zayıflattı.

Diğer tarafta ekonomik görünüme ilişkin beklentiler zayıflamaya devam ediyor. Dün gelen cari açık rakamları yılın son çeyreği için negatif görüntü sergiledi. Yıllık cari açık yeniden 30 milyar doların üzerine yükseldi. Enerji fiyatlarının olumlu katkısının azalması ve turizm gelirlerinin düşük seviyelerde kalması yılın geri kalanında daha yüksek cari açık görmemize neden olacak. Merkez Bankası’nın faiz indirimine ilişkin beklentilerde kurdaki yükselişi tetikliyor.

Genel olarak baktığımızda bu hareketin aslında içerideki gelişmelerden çok doların küresel anlamda değer kazanmasından kaynaklandığını söylemeliyiz. FED’in Aralık ayında %70’lere yükselmesi ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizleri 20016 yılında ilk kez 200 günlük ortalamasının üzerine çıktı. Çarşamba günü açıklanan tutanaklarda çoğu üyenin yıl içerisinde bir faiz artırım beklentisini koruyor olması hafta başından bu yana devam eden hareketi daha da güçlendirdi.

Kurdaki yeni rekorlardan sonra bir dinlenme olması beklenebilir. Geri çekilmelerde 3.0650-3.0720 bölgesinin üzerinde kaldığımız sürece yukarı istek devam edecektir. 3.1200- 3.1250 seviyelerine kadar devam edebilir. Bu bölgenin üzerinde kalmamız durumunda yıl sonuna kadar 3.20-3.30 aralığında fiyatlar görebiliriz. 3.10-3.35 arası ciddi miktarda alım opsiyonu mevcut olması bu olasılığı güçlendiriyor.

BİST tarafında baktığımızda ise bilanço dönemi öncesi kurda görülen zirve ile birlikte düşüş sertleşti. Endekste satış baskısının hızlanabileceğini ve 76 bin desteğinin altında sırasıyla 75 bin, 73 bin seviyelerinin görülebileceğini düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017