ABD- Çin müzakareleri altının yeni yönünü tayin edecek

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Geçtiğimiz hafta Asya piyasalarının kapalı olması dolayasıyla işlem hacimlerin düşük olduğu haftada, altın da sakin bir haftayı geride bıraktı. Asya’da yeni yıl tatili olması sebebiyle ticaret savaşları müzakerelerinde de bir gelişme yaşanmazken, altın 1317,76 dolar/ons seviyesinden başladığı haftanın sonunda 1313,80 dolar/onstan dengelenerek önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 0,3 kayıp yazmış oldu.

FED’in faiz artırma konusunda aceleci davranmayacaklarını dile getirmesinin ardından 8 ayın zirvesini test eden altın, geçtiğimiz haftaya 1317,76 dolar/ons seviyesinden başladı. Veri akışının kısıtlı olduğu günde, ABD Başkanı Donald Trump ve FED Başkanı Jerome Powell’in bir araya Mnuchin de katıldı. Toplantı sonrası FED’den yapılan açıklamada Powell’in yemek sırasında yaptığı açıklamalarının geçen haftaki basın toplantısında yaptığı açıklamalara benzer olduğu aktarıldı. Tarafların bir araya gelmesiyle piyasalar yaşananları olumlu algılanırken, altın toparlanma çabasına rağmen gün sonunda zarardan kaçamadı. Salı günün kritik gelişmesi Donald Trump’ın ulusa sesleniş konuşmasıydı. Konuşma öncesi piyasalarda Trump’ın sert açıklamalarda bulunacağına dair beklentiyle konuşma öncesi altın pozitif yönlü hareket etti. Başkan Trump beklentilerin tersine ılımlı açıklamalarda bulanarak büyük ülkelerin sonsuz savaşların içerisinde olamaması gerektiğini söylerken, Meksika sınırına duvar örme konusundaki ısrarını sürdürdü. Başkanını sözlerine ek olarak küresel risk algısının da düşük olmasının etkisiyle altın kazanımlarını geri vermiş oldu. Jerome Powell’in Çarşamba günü bir toplantıda yaptığı açıklamada ABD ekonomisinin olduğu yeri iyi bir nokta olarak değerlendirirken, işsizliğin düşük, enflasyonun yüzde 2’ye yakın olduğunu vurguladı. Başkanını ekonomiyi olumlu şekilde değerlendirdiği süreçte 1302,71 dolar/onsa kadar geri çekilen sarı maden haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Perşembe gününde Donald Trump Beyaz Saray’da basın mensuplarına yaptığı açıklamada Şubat ayı içerisinde Çin Devlet Başkanı Xİ ile bir araya gelmeyeceğini söyledi. ABD ve Çin arasındaki müzakereler süresince devam eden geçici ateşkes kararı, 1 Mart itibariyle süresi doluyor. Ateşkes süresince tarafların bir araya gelmeyecek olması ticaret savaşlarının çözümüne dair beklentileri bir parça da olsa azaltırken, kaygıları da artırmış oldu. Cuma gününde dolar endeksi 96.00 üzerine atarak son 1 ayın en yüksek seviyesini kaydetmesinin ardından, güçlenen dolarla birlikte altın tarafından satıcılı seyir görüldü. Seans sonunda 1313,80 dolar/onstan dengelenen kıymetli maden önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 0,3’lük kayıp yazmış oldu.

FED’in güvercin tutumunu takınmasıyla birlikte altın tarafından yaşadığımız aşırı alım hareketi, geçtiğimiz hafta itibariyle yerini dengelenmeye bırakmış durumda. Bundan sonraki süreçte altının yeni yönünü tayin edecek en temel gelişme ABD-Çin arasındaki ticaret savaşları müzakeresinden çıkacak sonuçtur. Geçtiğimiz hafta başkan Trump, 90 günlük ateşkes süresi bittikten sonra Çin Devlet Başkanıyla görüşeceğini aktarmışıyla piyasaları tedirgin etse de, piyasalar bu sürecin sulh yoluyla tamamlanacağına dair beklentilerini sürdürüyor. Bu hafta ABD Hazine Bakanı Mnuchin Çin’e yapacağı ziyarette olumlu bir mesaj çıkması durumda altın tarafında tekrardan yukarı yönlü seyrini sürdürecektir. Altının önümüzdeki hafta önündeki önemli direnç seviyesi 1326 dolar/ons olarak durukken, aşağıda 1305 dolar/ons seviyesi destek konumda.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar