ABD seçimleri ve yaratacağı olasılıklar

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Yarın gerçekleşecek olan ABD seçimleri öncesi piyasaların Trump ve Clinton kazanma ihtimallerine göre hareket etmeye devam ettiğini görüyoruz. Örneğin dün Clinton’un kazanma olasılığının arttığına dair olan inanç ile piyasalar daha olumlu seyretti. Ancak ABD bono faizleri yükseliyor, bu da Clinton’un kazanması halinde görebileceğimiz piyasa hareketleri konusunda bir ipucu veriyor.

Şu an piyasalarda, Clinton’un seçimi kazanma ihtimali daha fazla fiyatlanıyor dolayısıyla bence Trump’un sürpriz yapması durumunda piyasalarda daha sert hareket görebiliriz. Clinton’un kazanması durumunda ise Trump senaryosuna göre daha az da olsa kısa vadede yine de önemli fiyat hareketleri görebiliriz.

Seçimin Al Gore, Bush seçiminde olduğu gibi başabaş geçmesi durumunda, resmi seçim sonuçlarının açıklanması uzayabilir. Bu süreçte itirazlar ve tartışmalar yaşanabilir.

Böyle bir sonuç, piyasalarda yarattığı belirsizlik nedeniyle olumsuz algılanabilir. Ayrıca başkanlık seçimi kadar kongre sonuçlarının da önemli etkileri olacaktır. Seçimlere ilişkin başkan/ kongre kombinasyonlarının yaratabileceği kısa vadeli piyasa hareketlerine yönelik piyasa beklentileri için basitçe ve genelleyerek şunları söyleyebiliriz.

Clinton başkan, kongre de Demokrat olursa, bu Yellen’in ve şu anki para politikasının devam anlamına gelebileceği için nispeten daha şahince bir Amerika Merkez Bankası (FED), daha güçlü bir dolar ve daha yüksek faiz anlamına gelebilir.İlk etkisi hisse senetleri, gelişmekte olan ülkeler ve genel olarak riskli varlıklar için olumlu. Fakat ilk tepki sonrasında güçlü dolar ve daha yüksek faizden diğer bazı gelişmekte olan ülkelere nazaran daha olumsuz etkilenen Türkiye gibi ülke ve varlıkların, bu sefer diğerlerine nazaran daha olumsuz etkilendiği bir ortam oluşabilir.

Clinton başkan, kongre Cumhuriyetçi olur isedemokratların idareyi tam ele alamamış olmaları nedeniyle daha güvercince bir sonuç çıkabilir. Dolar için ilk senaryo kadar olumlu olmayan, faizler için daha karışık bir görünüm yaratan bir tablo çıkabilir. Ancak ilk etkisi hisse senetleri, gelişmekte olan ülkeler ve genel olarak riskli varlıklar için olumlu sayılabilir.

Trump başkan, Cumhuriyetçi kongre olasılığı ise yaratacağı belirsizlik nedeniyle ilk etkisi olumsuz olabilir. Brexit sonucu sonrası gördüğümüz riskten kaçış benzeri piyasa hareketleri görebiliriz. Bu ortamda yol almak ve Japon Yeni en iyi performans gösteren varlıklar arasında yer alabilir.

Trump başkan, Demokrat kongre ise bir önceki olasılığa benzer fakat daha az olumsuz piyasa hareketleri yaratabilir.

Yukarıda bahsi geçenler dışında Türkiye açısından orta vadede Trump veya Clinton başkanlıklarının artı ve eksileri olabilir. Görülebildiği kadarıyla Trump’un ekonomi ve dış politikası daha içe kapanmacı, Clinton’un dış politikası ise Trump’a göre daha şahin diyebileceğimiz bir çizgiye kayabilir. Piyasalardaki ilk tepki sonrası bunun da dikkate alınması gereken bir olasılık olduğunu düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019