Akşehir’den Bienal’e, Antalya’dan gastronomi fuarına…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

Nasreddin Hoca’nın kentinde…

“Akşehir’in dağları / Yeşildir ovaları / Şırıl şırıl akıyor / Ne tatlıdır suları / (…) / Mevlâm beni kavuştur / Güzelim Akşehir’e.”

Biz de yıllar sonra yeniden kavuştuk Nasreddin Hoca’nın şehrine… Konya Ovası’nın vahalarından birisi Akşehir. Kiraz bahçelerinin arasından (meşhur Napolyon kirazı burada yetişiyor) geçerek ulaşılıyor. Bir yanı, 1960’lı yıllardan beri ağaçlandırılmış, şimdi yemyeşil çamlarla kaplı Sultan Dağları’na yaslı. İçinden şırıl şırıl Tekke Çayı geçiyor… Ovası yemyeşil…

Ne yazık ki, Nasreddin Hoca’nın yoğurt çaldığı gölün o güzelim sazlıkları, sazan ve turna balıkları yok olmak üzere. Yani artık, yerel yemeklerden balık çorbası, patatesli sazan balığı pek pişirilmiyor. Göl balıklarının yumurtasından yapılan tarama bir zamanlar şehrin lokantalarında servis edilirdi, artık bulunmuyor. Bulunsa da Akşehir Gölü’nden değil…

Akşehir deyince Nasreddin Hoca akla geliyor. Kendi adını taşıyan mezarlıkta yatan Hoca’nın ilk inşa edilen türbesinin her tarafı açıkmış ve kıble tarafındaki kapısının üzerinde bir asma kilit varmış. Şimdi türbe parmaklıklarla çevrili, II. Abdülhamid zamanında bu hale dönüştürülmüş.

Nasreddin Hoca’nın türbesi, dünyanın tam ortasında! Bun tespit eden bir de taş yerleştirilmiş… Niçin böyle? Akşehir’de neler yapılır, neler yenir, nereler gezilir?

Hepsi, dunya.com/ehlikeyf’te…

İstanbul, 16. Bienal’e hazırlanıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Koç Holding sponsorluğunda ücretsiz olarak düzenlenen 16. İstanbul Bienali, 14 Eylül’de kapılarını açmaya hazırlanıyor. Bu yıl sanata, ekoloji ve antropoloji gibi farklı disiplinlerin gözünden bakan pek çok farklı esere ev sahipliği yapacak olan bienalin açılmasına bir aydan az bir zaman kala, şehrin farklı noktalarında hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Bienalin gerçekleştirileceği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Tophane’deki yeni binasının yanı sıra Pera Müzesi ve Büyükada’da kurulum çalışmaları hızla devam ediyor.

Fransız akademisyen ve yazar Nicolas Bourriaud küratörlüğünde, Yedinci Kıta teması altında gerçekleştirilecek bienal, dünyanın dört bir yanından 56 sanatçı ve sanatçı kolektifinin, insanlığın sebep olduğu doğal veya kültürel atıklara odaklanan güncel sanat çalışmalarını İstanbul’da izleyicilerle buluşturacak. Yurtiçinden ve yurtdışından sanatçıların 16. İstanbul Bienali için özel ürettiği 36 yeni eser de ilk kez İstanbul'da görülebilecek.

Öte yandan, İKSV tarafından 26 Eylül-8 Kasım 2020 tarihleri arasında düzenlenecek 5. İstanbul Tasarım Bienali'nin küratörü Portekizli mimar ve küratör Mariana Pestana oldu.

Detaylı bilgi için, dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

“Sürdürülebilirliğe önem veriyoruz”

Restoran, otel ve yiyecek- içecek profesyonellerine yönelik Sirha İstanbul’un hedeflerini değerlendiren GL Events Türkiye Genel Müdürü Gülperi Erkanlı, “metrekare değil uzmanlık satmak doğrultusunda faaliyet gösterdiklerini, sektörde sürdürülebilirliğe önem verdiklerini” belirtti.

dunya.com/ehlikeyf’te…

Antalya Altın Portakal Film Festivali için geri sayım başladı

1964 yılından bugüne Türkiye sineması ve film sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri olan Antalya Altın Portakal Film Festivali, 56. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festival, 26 Ekim - 1 Kasım tarihleri arasında Türkiye ve dünya sinemasının en yeni örneklerini Antalyalı sinemaseverlerle buluşturmayı amaçlıyor.

Ayrıntılar için dunya.com/ehlikeyf’i tıklayabilirsiniz…

“Artweeks@Akaretler” Eylül ayında üçüncü kez sanatseverlerle buluşuyor

Sergiler, sanatçılarla söyleşiler ve atölye çalışmalarından oluşan bir programla sanat galerilerini, koleksiyoncuları ve sanatçıları buluşturmayı hedefleyen Artweeks@Akaretler, 3 Eylül Salı günü gününden itibaren 3 hafta boyunca yerli ve yabancı sanatçıların eserlerini Akaretler Sıraevler’de ağırlayacak.

dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

Biliyor musunuz?

“Barış için Müzik Orkestrası”nın ENKA’da sahne alacağını; Zorlu Center Açık Hava Etkinlikleri’nde Gaye Su Akyol konserini; “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” video yerleştirmesini; Pagos Sanat Günleri’ni; Gümüşlük Caz Kampı’nı biliyor musunuz?

Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar