Albayrak’tan gıda enflasyonuna fren için iki önemli adım açıklaması

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bakan Albayrak’ın birçok konuya değindiği dünkü sohbet toplantısında benim ilgimi gıda fiyatlarını ve enflasyonunu aşağı çekeceğini belirttiği Belediye Tanzim Satış mağazalarının kurulması ve Ziraat Bankası'nın açıklayacağı kapsamlı sera paketi çekti. Bu önemli adımların yanı sıra üreticileri ekimden caydıran girdi maliyetleri konusunda da önlemlerin açıklanmasını bekliyorum.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dünkü sohbet toplantısında işsizlikten, emeklilikte yaşa takılanlara, İş Bankası konusundan, merkez bankası bağımsızlığına, IMF’ye ihtiyaç olmadığına birçok noktaya değinen konuşmasında “İdeal bir noktada değiliz. Her şey çok iyi oldu demiyorum. Ama her geçen gün daha iyi olacak, artık yönümüz yukarıya doğru” değerlenmesini yaptı. Albayrak’ın sorulara cevap verdiği konuşmasında gıda enflasyonuna karşı atacaklarını açıkladığı iki adım benim ilgimi çekti.

Bakan Albayrak, "Gıda sektörünün perde arkasına baktık. Fiyatlara karşı haftaya önemli adımlar atacağız” diyerek, bunlardan birinin belediyelerin kuracağı tanzim satış mağazaları olacağını, diğerinin Ziraat Bankası’nın seracılıkla ilgili açıklayacağı geniş kapsamlı paket olduğunu belirtti.
Albayrak, “Belediyelerin Tanzim satış mağazaları, ürünleri üreticiden tarladan alıp, tüketiciye sunarak spekülatörleri ortadan kaldıracak. Sadece Hal yasasıyla değil Belediye Tanzim mağazalarıyla tarladan sofraya dünyanın en iyi örneklerini hatırlatan bir tarım politikasını ortaya koyacağız. Bununla zabıta önlemlerinin ötesinde, onlara fazla ihtiyaç olmadan olumlu sonuç alınacağına inanıyorum” diyerek Belediye Tanzim Satış mağazalarının öneminin altını çizdi. Tarlada 2 lira olan ürünün tüketiciye 4-5 kat fiyatla 8-10 liraya sunulmasının son bulacağını söylerken, “Böyle şey olmaz” dedi.

Bakan Albayrak, Ziraat Bankası’nın önümüzdeki günlerde seracılıkla ilgili kapsamlı bir paket açıklayacağını, buna bağlı olarak sera sahalarıyla ilgili düzenlemelere gidileceğine, kamu ve belediyelerin bu alanda yer alacaklarını da açıkladı. Serada üretim için yatırımların geri dönüşünün çok hızlı olduğunu ve ihracat kapasitesini de artıracağının altını çizdi.

Bakan, sera sahalarında hava şartlarıyla yüzde 1 etkilenme olduğu dönemde bile fiyatların bahanelerle çok arttığını söyledikten sonra,”Derme çatma seralar Ziraat'in katkısıyla güçlendirilince gelecek kıştan itibaren komisyoncular, hava şartları bahaneleriyle, pazara ürün gelmedi diyerek spekülasyon yapamayacaklar. Halkımız da bunun etkisini görecek ”dedi.

Bakan Albayrak, enflasyonun önemini belirtirken ,”Eğer Ocak ayında gıda fiyatları hiç artmasaydı, enflasyona etkisi sıfır olsaydı, aylık enflasyon eksi 0.43 olurken, yıllık enflasyon yüzde 18.85’e gerilemiş olacaktı. Gıda enflasyonunun hızla üzerine gideceğiz“ diyerek Belediye Tanzim Satış Mağazaları ve Ziraat'in seralara desteğinin öneminin altını bir kez daha çizdi.

Ben, Bakan Albayrak’ın bu olumlu açıklamalarıyla birlikte, üreticilerin ekim yapmamasına, üretimden uzaklaşmasına neden olan, yüksek ilaç ve gübre gibi girdi maliyetlerini azalma konusundaki önlemlere de değinmesini beklerdim. Bakanın bu konuları da araştırtıp, bu konularda geliştirecekleri önlemleri de bekliyorum. O zaman gıda enflasyonunu bütün yönleriyle ele alıp, ona uygun önlemlere değinmiş olacağız…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar