Altın 1220 dolar/onsun üzerine döndü

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın 1200 dolar/onsun altına kadar geri çekildiği haftada, FED Başkanı Jerome Powell'in faiz artırımına ara verebiliriz açıklamalarıyla kaybettiği gücü toplayarak 1220 dolar/onsun üzerine kadar yükseldi. Hareketli geçen haftanın sonunda sarı maden 1221.66 dolar/onstan dengelenerek haftalık bazda yüzde 1 kazanç elde etti. Diğer kıymetli madenler baktığımız zaman gümüş yüzde 1,7 değer kazanırken, platin yüzde 0,8 değer kaybetti. Paladyum ise 1180 dolar/onsa kadar yükselirken tarihi rekorunu tazelemiş oldu.

Haftaya 1208,20 dolar/ons seviyesinden başlayan sarı maden, haftanın ilk gününde ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle, pazartesi günü sakin bir seyirle geçirildi. Kıymetli maden Salı gününde veri akışının kısıtlı olduğu seansta satıcılı seyir izlerken 1196,38 dolar/onsla son bir ayın en düşük seviyesini kaydetti ve 1200 dolar/ons psikolojik sınırının altına kadar çekilmiş oldu. Aynı zamanda petrol arzındaki aşırı artışla ilgili endişelerin artmasıyla Brent petrol Salı günkü seansta yüzde 7 değer kaybetti. Petrol fiyatlarındaki son bir aylık hareketlilik neticesinde ayı piyasasının etkisine girmiş oldu. Piyasalar haftanın kritik verisi olan tüketici enflasyonunu Çarşamba gününde takip etti. Enflasyon beklentiler doğrultusunda aylık yüzde 0.3 artarken, yıllık bazda yüzde 2.5'e yükseldi. Altın ise açıklanan veri karşısında tepkisi kısıtlı kalırken, yatay seyrine devam etti. Çarşamba günü akşam saatlerinde Başkan Powell katıldığı bir oturumda yaptığı açıklamalarla piyasalara yön verdi. Başkan ekonominin gidişinin şimdilik iyi olduğunu ancak politika yapıcıların faiz oranlarına dikkatlerini çevirmelerini ekonomiyi zorluklarla sokabileceğini aktardı. Başkanın kaygılı açıklamaları doları zayıflatırken, altının elini güçlendirdi. Perşembe gününde ise piyasalar ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan perakende satışları verisiyle yön buldu. Açıklanan verilere göre Ekim'de perakende satışları yüzde 0,7 artış beklentisine karşın yüzde 0,8 artış gösterdi. Bu veriyle birlikte altının hafif alıcılı seyri görüldü. Diğer taraftan İngiltere ve AB arasındaki Brexit süreci devem ederken yapılan anlaşmaya tepki olarak İngiltere'de üç bakanın daha istifa etmesi sonrası, Başbakan Theresa May yaptığı açıklamada anlaşmanın arkasında olduğunu ve anlaşmanın ulusal çıkarlarına hizmet edeceğini savundu.

May'in açıklamaları sonrası pound, dolar karşısında yüzde 2'ye yakın değer kaybetti. Haftanın son gününde altın alıcılı seyrini sürdürerek 1224,88 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti.Seans sonunda 1221,66 dolar/onstan dengelenen sarı maden haftalık bazda hanesine yüzde 1 kazanç yazmış oldu.

Altın 1200 dolar/onsun altına kadar geri çekildiği haftada Başkan Powell'in açıklamalarıyla güç bularak toparlandı ve 1220 dolar/onsun üzerine geri döndü. Ancak bu toparlanmanın geçici olmadığını görebilmemiz için bu seviyelerde kalıcılık sağlamasını beklemek gerekecek. İngiltere'deki Brexit sürecindeki tıkanıklık, ABD ile Çin arasındaki Ticaret savaşı altını güvenli liman konumunu getirirken, FED'in faiz baskısı ve emtia fiyatlarındaki geri çekilme altını satış baskısına zorluyor. Önümüzdeki hafta ABD açıklanacak olan üçüncü çeyrek büyüme verisi ticaret savaşlarının ABD'ye etkisini görmek açısından oldukça kritik olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar