Altın 2011 yılından bu yana en iyi performansını sergiledi

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın 1302,87 dolar/ons seviyesinden giriş yaptığı yeni yılın ilk haftasında 2011 yılından beri en iyi performansını sergiledi. 12 gün üst üste hanesine kazanç yazan sarı metal, Aralık ayı FOMC toplantısı tutanakları sonrasında kazanç serisi bozulmasına rağmen haftayı 1319,37 dolar/onstan kapatarak hanesine yüzde 1.2 kazanç yazdı. Diğer taraftan gümüş haftayı 17.21 dolar/onstan yüzde 0,9 kazançla kapatırken son 6 haftanın en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu.

Altın yeni yılla birlikte yaşanan siyasi gelişmeler sonrası alıcılı seyirle haftaya başladı. Bir yandan İran’da başlayan protesto gösterileri, diğer yandan Kuzey Kore Lideri Kim Jong’un “nükleer düğme her zaman masada duruyor” tehditleri sonrası küresel risk iştahında gerileme olurken kıymetli maden güvenli liman olma özelliğiyle ön plandaydı. Hafta ortasında piyasaların odağında ABD’de açıklanan Aralık ayı FOMC toplantı tutanakları vardı. FOMC üyelerinin 2018 yılında faiz artırımına dair görüş ayrılıklarının olduğu görüldü. Bazı üyeler FED’in faiz artırma konusunda yavaş kaldığını ifade ederken, bazı üyelerse tam tersi olarak agresif bulduğunu ifade etti. Diğer taraftan üyeler arasında vergi indirimlerinin sonuçlarının büyüme açısından olumlu olacağı düşüncesi hakim, ancak sonuçların boyutları belirsizliğini koruyor. Bu yaşanan gelişmeler sonrası altın hızlı bir satış baskısına maruz kalınca 12 günlük yükseliş serisi son buldu. Altın bir günlük kayıp yaşadığı seansın ardından perşembe gününde kaldığı yerden yukarı yönlü hareketine devam etti. ABD’nin özel sektör tarım dışı istihdam verisinin bir önceki aya kıyasla 60,000 artarak aralık ayında 250.000’e ulaştığının açıklanmasıyla birlikte cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi öncesi olumlu sinyaller vermiş oldu. Altın ufak bir geri adım atsa da 1326 dolar/onsa kadar uzanarak son 3 ayın yüksek seviyesini kaydetti. Haftanın son günü açıklanan ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre tarım dışı istihdam verisi aralık ayında 148,000 arttı. Aynı zamanda işsizlik oranı yüzde 4.1 olarak açıklanırken 2000 yılından beri en düşük seviye olarak kaydedildi. Beklentilerden uzak olmayan veriler sonrası kıymetli maden haftayı 1319,37 dolar/onstan kapatarak yeni yılın ilk haftasına kazançla başlamış oldu.

Genel olarak piyasalarda oluşan olumlu hava altına da yansımış durumda, altın geçtiğimiz hafta itibariyle dördüncü haftayı da yeşilde kapattı. Ancak bu yukarı yönlü trend nereye kadar sürer bilinmez, önümüzdeki günlerde bu seviyelerden kar realizasyonları görebilir. Kıymetli maden için aşağı doğru harekette 1295 dolar/ons seviyesinin üstünde kaldığı sürece olumlu havanın bir parça daha süreceğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda önümüzdeki hafta açıklanacak olan yılın son enflasyon verisi piyasaların takibinde olacak. Piyasalar şimdiden 2018’in verilerini beklemeye başlamış olsa da geçen senenin kapanış verisi bu yılın nasıl başlayacağına dair sinyaller verecektir. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar