Altın 3 ayın zirvesinde

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Hafta boyunca genel olarak 1220-1230 dolar/ons bandında hareket eden sarı maden, hisse senetleri piyasalarındaki satışlar devam etmesiyle son 3 ayın en yüksek seviyesini kadar yükseldi. Yatırımcıların güvenli liman arayışında altını tercih etmesiyle haftayı 1225,91 kapatan kıymetli maden,önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 0,6 kazanç yazmış oldu. Diğer kıymetli madenliler baktığımız zaman platin yüzde 1,paladyum yüzde 1.5 değer kazanırken, haftanın tek kaybedeni yüzde 0,2 kayıpla gümüş oldu.


Altın 1217,66 dolar/ons seviyesinden başladığı yeni haftada 3 ayın zirvesini kaydettiği bir seansı geride bıraktı. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan perakende satışları verisi Eylül ayında yüzde 0.6 artış beklentisine karşın, yüzde 0.1 arış göstermesi, dolar endeksini 95,00 seviyesinin altına çekerken ,kıymetli madeni de 1233,55 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesine taşıdı. Piyasalar Salı gününde sakin bir gün geçirirken, altın da piyasaya uyumlu davranarak yatay seyirle Salı günün tamamladı. Çarşamba gününde haftanın kritik gelişmesi ABD’de FED’in FOMC toplantı tutanakları açıklanmasıydı. FOMC üyelerinin faiz artırımının yüzde 2 enflasyon artışıyla uyumlu olacağını ön görürken kademeli faiz artırımına devam edilmesi gerektiğini savundu. Üyelerin şahin sayılacak görüşleri sonrası kıymetli maden satış baskısına maruz kaldı. Perşembe gününde Avrupa seansını yatay seyirde geçiren altın, ABD hisse senetleri piyasalarındaki satış baskısına maruz kalmasıyla alıcılı seyre döndü. Piyasalarda hisse senetleri toparlanma beklentisine karşın, satış yönünde hareket etmesi yatırımcılar güvenli liman arayışına itti. Bu süreçte altın pozitif fiyatlandığı bir seansı geride bıraktı. Haftanın son gününde Çin'in üçüncü çeyrek büyüme verisi açıklandı. Ticaret savaşları sonrası yakından takip edilen veride yüzde 6.6 beklentisine karşın yüzde 6.5 açıklandı. ABD'yle olan ticaret savaşı sürerken Çin'deki büyüme verisindeki yavaşlama küresel büyümeyi tehdit altına almış durumda. Ticaret savaşlarının etkilerine dair sinyaller gelmeye başlamışken kıymetli maden pozitif fiyatlamalar kaçınılmaz oluyor. Haftanın sonunda 1225,91 dolar/onstan dengelenen sarı maden, üst üste üçüncü haftayı da yeşilde kapatmış oldu.

Hisse senetlerindeki satış dalgası, İtalyan varlıklarında kayıplar derken bir de üzerine Çin'in büyümesindeki yavaşlama küresel tehditler olarak piyasaları güvenli liman arayışına itiyor. Altının son üç haftadaki alıcılı seyri bir trendin başlangıcı olabilir. Bu yöndeki seyrini devam ettirebilmesi için 1232 dolar/onsun aşılıp üzerinde kalınması oldukça kritik.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar