Altın 3 haftanın en düşük seviyesinde

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın geçtiğimiz haftayı dalgalı bir seyirde geçirirken yön bulmakta zorlandı. Haftaya 1280 dolar/ons seviyesinden başlayan altın cuma günü ABD’den açıklanan büyüme verisi sonrası son 3 haftanın en düşük seviyesi olan 1263,95 dolar/ons’a kadar geriledi. Seans sonunda bir miktar toparlanabilen altın 1273,78 dolar/ons’ta dengelenerek zararını yüzde 0,5 ile sınırladı. Diğer kıymetlilere baktığımızda platin yüzde 0,7, paladyum yüzde 0,4 değer kaybederken, haftanın en çok değer kaybedeni yüzde 1 ile gümüş oldu.

Altın geçtiğimiz haftaya 1280,63 dolar/ons seviyesinden başladı. Haftanın ilk gününde ABD Başkanı Trump’ın Singapur Başbakanıyla yaptığı ortak basın toplantısında yeni Fed Başkanını açıklamaya “çok, çok yakın olduğunu” dile getirmesi ve ABD hisse senetleri piyasalarının satıcılı yönde seyir izlemesiyle birlikte sarı metal yukarı yöneldi. Salı günü ABD tarafında Ekim ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisinin açıklanmasının ardından ise altın fiyatları geriledi. Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksinin yüzde 53,5 beklentisine karşın yüzde 54,5 ve Hizmet Satın Alma Endeksinin ise yüzde 55,6 beklentisine karşın 55,9 açıklanması, büyüme verisi öncesinde olumlu ipuçları vermiş oldu.

Hafta ortasında ABD Ticaret bakanlığının raporuna göre toplam Dayanıklı mal siparişleri, yüzde 1 beklentisine karşın yüzde 2,2 açıklanırken, Çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin yüzde 0,5 beklentisini aşarak yüzde 0,7 arttığı görüldü. Diğer taraftan ABD’de açıklanan Yeni Konut Satışları verisinde yüzde 18,9’luk bir artış piyasalar için olumlu karşılanırken altını negatif fiyatlamaya yetmedi ve Çarşamba günün altın 1280 bandının üzerinde tutunmayı başardı. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararını beklentiler doğrultusunda sabit tuttu. Karar sonrası Başkan Draghi tarafından yapılan açıklamada mevcut faiz oranlarının belli bir süre daha süreceğini ve enflasyon hedefine gittikçe yaklaşıldığını ancak hala istenen seviyede olmadığını, buna çözüm olarak da varlık alım programının düşürülmeye devam edileceğini ifade etti.

Bu açıklamalar ve doların da kazanımları sonrası euro, dolar karşısında son 3 ayın en düşük seviyesine kadar gerilerken, altın da değer kazanan dolar karşısında güç kaybetti. Haftanın son gününde ABD ekonomisin 3. çeyrek büyüme verisi açıklandı. Kasırgaların etkisinin bu dönem hissedileceği düşüncesiyle birlikte piyasalardaki yüzde 2.5 beklentisine karşın yüzde 3’lük bir büyüme açıklandı. Bu veri sonrası dolar varlıklarındaki pozitif fiyatlama altını son üç haftanın en düşük seviyesi olan 1263,95 dolar/ons’a kadar geriletti. Gün sonunda toparlanma eğilimde olan sarı metal haftayı 1273,78 dolar/ons’tan kapattı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar