Altın 3.5 ayın zirvesinde

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Suriye’nin kimyasal silah kullandığı iddiasıyla başlayan haftada ABD’nin askeri müdahale beklentisinin piyasalardaki risk algısını artırması, altının hareketli bir haftayı geride bırakmasına sebep oldu. Savaş tedirginliğiyle son 3.5 ayın en yüksek seviyesi olan 1365,35 dolar/onsa kadar uzanan sarı metal, haftanın sonuna doğru piyasalardaki riskin kısmen azalmasıyla 1345,71 dolar/onstan dengelendi. Bir önceki haftaya kıyasla yüzde 0,9 kazancı cebine koyarken, üst üste ikinci haftayı da kazançla kapatmış oldu. Diğer kıymetlilere baktığımızda gümüş yüzde 1,7, platin yüzde 1,4 artışla haftayı tamamladılar. Paladyum yüzde 9,1 kazançla haftanın en dikkat çeken kazancını elde etti.

Haftalardır süre gelen ticaret savaşlarıyla yön bulmaya çalışan kıymetli maden seansa 1333,35 dolar/onstan başladı. Bu husustaki yeni bir gelişmeyse geçtiğimiz hafta başında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’dan geldi. Başkan Xİ’nin ithalat üzerindeki bazı vergileri ve ticari kısıtlamaları azaltacağız açıklamaları ticaret savaşı kaygısını azaltırken, bu süreçte altın haftanın en düşük seviyesini 1326,54 dolar/onsla kaydetti. Diğer taraftan Suriye rejiminin kimyasal silah kullanıldığına dair iddialar doğrultusunda ABD’nin Suriye’ye askeri müdahalede bulunacağı beklentileri piyasalarda tedirginlik yarattı. Salı günü ABD’nin, donanmaya ait bir savaş gemisini Suriye karasularına yaklaştırdığı iddiası, askeri müdahale beklentisini artırırken, piyasalarda güvenli liman altına yöneliş başladı. Suriye’nin kimyasal silah kullandığı iddiasıyla başlayan jeopolitik risklerdeki artış, hafta ortasında ABD Başkanı Donald Trump’ın aleni savaş ilanından sonra zirve yaptı. Sosyal medya aracılığıyla Rusya’ya “Hazır ol, füzeler geliyor” tehdidiyle resmen savaş ilan eden Trump, piyasaları adeta alt üst etti. Küresel risklerdeki bu denli artış yatırımcıları güvenli limana sığınmaya yöneltti. Bu süreçte kıymetli maden 1365,35 dolar/onsa kadar uzanarak son 3.5 ayın en yüksek seviyesini kaydetti. Aynı gün içinde Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada henüz bir müdahale için karar verilmediği ve bütün seçeneklerin hala masada olduğu vurgulandı. Bu açıklama sonrası piyasalardaki tansiyon kısmen de olsa düşmüş oldu. Siyaset tarafında bunlar yaşanırken haftanın kritik verisi enflasyon rakamları ise siyasi gelişmelerin gölgesinde kaldı. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Mart ayı TÜFE verisi, beklentiler doğrultusunda aylık yüzde -0,1 gerilerken, yıllıkta yüzde 2,4 olarak gerçekleşmiş oldu. Perşembe günüyse Başkan Donald Trump’ın sözlerinden geri adım atarak sosyal medya hesabından yeni yaptığı açıklamada “Suriye’ye ne zaman saldıracağımızı söylemedim. Hemen de vurabiliriz, hiç vurmayabiliriz de.” ifadeleri küresel risk algısını bir parça da olsa kırmış oldu. Aynı zamanda Trump göreve gelir gelmez çıkma karar aldığı Trans-Pasifik Ortaklığı anlaşmasına tekrardan geri dönebileceği ve bu konuda danışmanlarını görevlendirdiği ABD kaynaklarınca iddia edildi. Bu haber altın üzerinde bir ölçüde satış yönünde baskı oluşturdu. Hareketli bir haftanın sonunda altın Cuma günkü seansı 1345,71 dolar/onstan kapatırken, yüzde 0,9 kazancı hanesine yazmış oldu.

Hafta sonu Başkan Trump, ABD ile Fransa ve İngiltere’nin Suriye rejiminin hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu. Piyasalar kapalıyken gelen bu haber, piyasaların önümüzdeki hafta vereceği tepkinin yönünü önceden tayin etmiş oldu. Bu savaş hamlesinden sonra yatırımcılar, güvenli liman olarak tercih edeceği altını yukarıya taşıyacaktır. Sarı metalin bu süreçte 1365 dolar/onsu tekrardan denemesi beklenebilir. Sene başından beri ikinci kez bu seviyeden geri dönen kıymetli maden eğer bu seviyeyi kırarsa bir sonraki hedefi en son yaklaşık iki sene önce kaydettiği 1375 dolar/ons seviyesi olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar