Altın 5 ay sonra 1260 dolar/onsun üzerine geri döndü

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Yılın son FOMC toplantısının gerçekleştiği haftada, kıymetli maden FED’in kritik kararı ve açıklamalarıyla yön buldu. FED beklentiler doğrultusunda faiz artırımına giderken, toplantı sonrası Başkan Jerome Powell’in güvercin sayılacak açıklamaları altın son 5 ayın zirvesine taşıdı. Seans sonunda 1256,01 dolar/onstan dengelenen sarı maden haftalık bazda yüzde 1.5 kazancı hanesine yazmış oldu. Gümüş ise altının pozitif yöndeki hareketine ayak uyduramayarak haftayı sadece yüzde 0,2 kazançla kapattı.

Haftaya 1237,17 dolar/ons seviyesinden giriş yapan sarı maden, Pazartesi gününde Başkan Donald Trump’ın FED eleştiri sonrası ivmelenerek yukarı doğru hareketlendi. Trump Dünya’da Çin ve Fransa gibi birçok ülkenin zor durumda olduğu halde, FED’in faizi artırmayı değerlendirmesini inanılmaz olarak nitelendirdi. FOMC toplantısı öncesi Trump’ın sözleri FED’i baskı altına alır mı kaygısı yaşanırken, kıymetli maden bu süreci alıcılı geçirdi. Uzun süredir ABD hisse senetlerindeki satıcılı seyir sürerken, Salı gününde Ekim 2017’den beri en düşük seviyeleri kaydedildi. Bu süreçte altın güvenli liman olma özelliğiyle öne çıkarken pozitif fiyatlandı. Uzun süredir merakla beklenen yılın son faiz kararının verildiği FOMC toplantısı Jerome Powell’in başkanlığında Çarşamba günü gerçekleşti, altın ise bu süreçte faiz kararı ve karar sonrası yapılan açıklamalarla yön bulmaya çalıştı. Gün içinde toplantı beklenirken altın alıcılı seyir içerisinde hareket ederken, toplantıdan 25 baz faiz artırımı kararı çıkması sonrası hızla aşağı doğru tepki verdi. Faiz kararı sonrası Başkan Powell’in açıklamalarıyla piyasalar yön buldu. Başkan faiz artırımı yapılmasına karşın 2019 yılında daha temkinli olunacağına değindi aynı zamanda enflasyonda henüz bir zafer ilan edilmediğini, seviyenin hala düşük olduğunu sözlerine ekledi. Donald Trump’ın FED eleştirileriyle ilgili soruya, Başkan politik fikirler FED’in kararına etkileyemeyeceği cevabını verdi. Faiz kararı ve sonrasında yapılan açıklamalar neticesinde dolar tarafında güçlenmeler yaşanırken, kıymetli maden baskı altına girdi. Altının FED’in açıklamalarına ilk etapta negatif tepki vermesine karşın Perşembe gününde hisse senetlerindeki kayıplarında etkisiyle hızlı bir toparlanma yaşadı. ABD hisse senetleri piyasalarındaki satıcılı seyir sürerken Nasdaq son 2 ayda yüzde 20 değer kaybederek ayı piyasasının etkisine girdi. Altın ise bu süreçte güvenli liman olarak yatırımcısına kucak açarak 1266,79 dolar/onsla son 5 ayın en yüksek seviyesini kaydetti. Haftanın son gününde ABD’de açıklanan 3. Çeyrek verisi yüzde 3.5 beklentisinin altında kalarak yüzde 3.4 olarak açıklandı. Açıklanan bu veri ABD ekonomisindeki yavaşlama kaygısının haklılığını gösterirken altında bu süreci yukarıda tutunarak geçirdi ve haftalık seansı yüzde 1.5 kazançla 1256,01 dolar/onsla kapattı.

ABD ekonomisindeki yavaşlama kaygıları devam ederken, FED 2019 yılındaki faiz artırım sayısını üçten ikiye indirmesi altını yukarı taşıyor. 5 ayın sonunda altının tekrar 1260 dolar/onsun üzerine geri döndüğü haftada önümüzdeki günler içinde olumlu bir havada oluşmuş durumda. Dünya’da bir çok piyasanın kapalı olduğu ve işlem hacimlerinin düşük olacağı haftada altının 1260 dolar/onsun üzerinde kalıcılık sağlayarak 1267 dolar/ons direncini kırmasını bekleyebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar