Altın, 6 haftanın zirvesinde

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta hem Fed toplantısı öncesinde hem de ABD senatosunda Obama’nın sağlık reformlarının (Obamacare) iptali için görüşmelerin kabul edilmesinin ardından satış baskısına maruz kaldı. FED’in bilanço küçülteceğine dair mesajları nedeniyle fiyat bandını yükselten altın, haftanın son gününde sağlık reformunun iptali için yapılan oylamada, Cumhuriyetçi Parti tarafından önerilen değişikliklerin Senatoda reddedilmesinin ardından ivme kazanarak son 6 haftanın zirvesine çıktı ve yüzde 1,17 getiriyle haftayı tamamlamış oldu. Gümüş yüzde 1,51 ve paladyum yüzde 4,29 değer kazanarak altına eşlik ederken, en az değer kazanan kıymetli ise yüzde 0,08 ile platin oldu.

Haftanın ilk işlem gününde 1254,95 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan altın dar bir bantta fiyatlandı. Salı günü ABD’de açıklanan Conference Board (CB) Tüketici Güven Endeksi verisi 116.5’e gerilemesi beklenirken 121.1 olarak kaydedildi. Aynı zamanda ABD Senatosu, Başkan Donald Trump'ın Obamacare'i iptal etmeyi hedefleyen yeni sağlık reformu için görüşmelerin başlamasını 50'ye karşı 51 oyla kabul etti. Trump, yeni tasarının en kısa zamanda hazırlanacağını dile getirirken piyasalar için de göz dağı vermiş oldu. Kıymetli maden bu yaşananların ardından satış baskısına maruz kalarak haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1243.84 dolar/ons'a kadar geri çekildi. Hafta ortasına gelindiğinde Temmuz ayı FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısı öncesi altın, yükselişe geçerek toplantı sonrası yapılacak açıklamaları beklemeye başladı. Fed toplantısı sonrası piyasaların beklentisi doğrultusunda gösterge faizinde değişikliğe gidilmediği açıklanırken, bilanço küçültme eylem planının tarihi de 'göreceli yakın bir zaman' olarak açıklandı. Fed’in bu söylemiyle birlikte bilanço küçültme için piyasalarda Eylül ayında ilk somut adım atılacağı yönünde bir algı oluşmuş oldu. Metinde göze çarpan güvercin söylemler neticesinde altın güç kazanarak yükselişe geçti. Perşembe gününde ABD’de açıklanan Haziran ayı çekirdek dayanıklı mal siparişleri aylık bazda yüzde 0,2 artış gösterirken, dayanıklı mal siparişleri de aylık bazda yüzde 6,5 oranında artış kaydetti. Sipariş verilerinde görülen bu artış piyasalarda olumlu bir hava estirerek altında satışa neden oldu. Haftanın son günü, Trump’ın daha salı günü mecliste görüşmelere kabul ettirdiği sağlık reformunun iptali tasarısı üç Cumhuriyetçi Senatörün de oyuyla bir kez daha reddedildi. Trump'ın Obamacare'i kaldırma girişiminin üçüncü kez başarısız olmasının ardından, güvenli liman altın yatırımcılarının desteğiyle haftayı 1269,65 dolar/ons’tan kapatarak son 6 haftanın en yüksek seviyesinden haftayı tamamlamış oldu.

Bu hafta ABD’de açıklanacak işsizlik oranları ve tarım dışı istihdam verileri piyasalar tarafından yakından takip edilecektir. Bu verilerin beklentileri karşılayamaması durumunda son 6 haftanın zirvesine kadar tırmanan altının yükseliş trendini sürdürmesi kaçınılmaz olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar