Altın dördüncü haftayı da zararla kapattı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Hafta boyunca ağırlıklı olarak 1270-1280 dolar/ ons dar bandında seyir izleyen altın, haftanın son gününde ABD’den açıklanan saatlik kazançlardaki artış ve işsizlik oranındaki azalış sonrası hızlı bir satış dalgasının etkisine girdi. Haftanın en düşük seviyesi 1261 dolar/ons’a kadar gerileyen altın seans sonuna doğru toparlansa da haftayı 1276,52 dolar/ ons’la yüzde 0.2 kayıpla kapattı ve böylece üst üste dördüncü haftasında da kırmızıda kalmış oldu. Diğer taraftan gümüş yüzde 1.2, platin ise yüzde 0.4 değer kazanırken, paladyum yüzde 1.3 değer kaybetti.

Altın haftanın ilk işlem gününe 1279 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Pazartesi itibariyle ABD’nin iyi gelen ISM imalat verisinin yanında yükselen hazine bonosu getirileri de dolar pozitif fiyatlanınca, sarı maden daha ilk günden satış baskısına maruz kaldı. Hafta ortasına doğru dar bir bantta işlem gören altın, fiyatlanmak için Fed Başkanının 21 yy. konferansındaki konuşmalarını beklemeye başladı ancak beklenilenin aksine konuşmasında faiz yada yeni dönem başkanlık konularına değinmedi. Hafta ortasında ABD’den gelen tarım dışı istihdam verisi kıymetli maden haftanın en yüksek seviyesini 1282,55 dolar/ons’la görmesine neden oldu. Perşembe günü açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ise beklentilerin altında kalınca, altına karşı satış baskısı yarattı. Cumanın gelişi Perşembe’den belli olurmuşçasına başvurulardaki bu azalış cuma günü açıklanan işsizlik oranında dikkat çekti. Eylül ayında yüzde 4,2’ye gerileyen işsizlik oranı son 16 yılın da en iyi seviyesi olarak verilere yansıdı. Diğer taraftan tarım dışı istihdamda 33.000 kişilik bir azalma kasırgaların etkisi olarak açıklanırken Fed’in enflasyonun parametrelerinden biri olarak gördüğü ortalama saatlik kazançlardaki yüzde 0,5 artış doların elini güçlendirirken altınsa satış baskısına maruz kaldı ve 1261 dolar/ons ile haftanın en düşük seviyesine kadar geriledi. Gün sonuna kadar toparlanma eğilimden olan altın seansı 1276,52 dolar/ons’tan yüzde 0,2 zararla kapattı.

Haftanın son gününde açıklanan tarım dışı istihdam verisindeki geçici olduğu düşünülen azalmayı saymazsak, işsizlik oranındaki bu azalma ve ücretlerdeki bu artış FED’in faiz artırma kararına olumlu yönde hizmet ediyor gibi görünüyor. Ancak şunu da bilmekte yarar var ki FED Aralık ayı faiz kararını vermeden önce iki istihdam verisi daha açıklanacak. Bu verileri görmeden kesin yargıda bulunmamak uygun olur. Aynı zamanda olumlu görünen saatlik ücretlerdeki artış sadece enflasyonun artışını destekleyecek ufak bir parça. Önümüzdeki hafta açıklanacak Eylül ayı enflasyon rakamları asıl FED’in hedefine ne kadar yaklaştığını gösterecek. Bu çerçevede altının yönünü belirleyebilmesi için yeni hafta oldukça kritik.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar