Altın güvenli liman oldu

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

FED’in faiz artışı ve şahin tutumu sonrası satış etkisinde geçtiğimiz haftaya başlayan altın, İtalya ve AB arasında gerçekleşen bütçe görüşmeleri sırasında ortaya çıkan gerginlikle son 5 haftanın en iyi günlük performansını göstererek 1200 dolar/onsun üzerine uzandı. Haftanın sonuna kadar bu seviyede tutunma başarısı elden eden kıymetli maden, kapanışta 1203.63 dolar/onstan dengelenerek haftalık bazda hanesine yüzde 0.9 kazançla haftayı kapttı. Diğer kıymetlilere baktığımız zaman platin yüzde 0.7 değer kazanırken, paladyum ve gümüş yerinde saydılar.

Haftaya 1192.41 dolar/ons seviyesinden giriş yapan kıymetli maden, pazartesi gününde ticaret savaşı gelişmeleriyle yön buldu. ABD Başkanı Donald Trump’ın “büyük zafer” olarak tanımladığı yeni NAFTA anlaşmasına Kanada’yı da son anda dahil ederek, yeni bir ticaret anlaşmasına imza attı. Bu gelişme dolar endeksini 95.00 seviyesini üzerine taşırken, altını baskı altına alıp 1184.68 dolar/onsla haftanın en düşük seviyesini kaydetmesine neden oldu. Salı gününde İtalya ve AB arasında bütçe görüşmeleri devam ederken, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in İtalya’nın durumunu, Yunanistan tipi bir kriz olarak tanımlaması tarafların arasında gerginliğe yol açarken, piyasaları da tedirgin etmeye yetti. Bu süreçte euro tarafında sert kayıplar yaşanırken, güvenli liman arayışında olan yatırımcılar kıymetli madeni tercih etti. Altın yaşanan gelişmelerle kendini 1200 dolar/onsun üzerine atarken, haftanın en yüksek seviyesini 1208.75 dolar/onsla kaydetti. Hafta ortasına gelindiğinde altın FED Başkanı Jerome Powell’in açıklamalarıyla satış yönünde hareket etti. Başkan Powell doğal faiz seviyesine hala uzak olunduğunun, faiz artırımına devam edileceği ve düşük faize artık ihtiyaç kalmadığına vurgu yaptı. Başkan Powell’in bu açıklamaları sonrası dolar endeksi 96.00 üzerine çıkarken, ABD 10 yıllık Tahvilleri 3.20’nin üzerine çıkarak 2011 yılından beri en yüksek seviyesinden işlem gördü. Dolar varlıklarındaki güçlenme, kıymetli maden fiyatlarını baskı altın aldı ve altını tekrardan 1200 dolar/onsun altına itti. Perşembe gününde tepki alımları ve dolar endeksindeki geri çekilme altını tekrardan yukarı yönlü hareket etmesini sağlarken, bu yöndeki hareketinin haftanın sonuna kadar taşıdı. Haftanın en kritik verisi olan ABD istihdam rakamları ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklandı. Açıklanan verilere göre tarım dışı istihdam verisi eylül ayında 134 bin artış gösterirken, işsizlik oranı yüzde 3.7’ye geriledi ve son 49 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. ABD ekonomisi adına olumlu gelen veriler sonrası altın kısa süreli satıcılı seyir izlesede, seans sonunda günü artıda kapatmayı başardı. Haftalık seansın sonunda 1203.63 dolar/onstan dengelen sarı maden 1200 dolar/onsun üzerine döndüğü bir haftayı geride bıraktı.

ABD 10 yıllık tahvillerinde ve dolardaki iyi performans altının üzerinde satış baskısı kurarken, AB ve İtalya arasındaki bütçe görüşmelerindeki tıkkanıklık altına tutunacak dal oluyor. Bundaki süreçte piyasalar İtalya’nın durumunu yakından takip edecek olası bir krizde altın güvenli liman olma özelliğiyle yatırmcısına kucak açacaktır. Altın 1200 dolar/onsun üzerine dönmesi olumlu karşalanmasının yanı sıra 1210 dolar/onsu aşması altının bu seviyelerde kalıcılık sağlamasının işareti olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar