Altın ilk iki ayın getirisini eritti

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr



Küresel büyümeye yönelik endişeler, kıymetli maden ve temel metal fiyatlarını eritmeye devam ediyor. Geçen haftaya seçimlerle giren Euro Bölgesi'nde, artan politik belirsizlik, bölgeye yönelik yeni mali riskleri de beraberinde getirirken, küresel büyümeye yönelik endişeler de arttı. Çin'den gelen ve ekonominin daraldığını gösteren verilerin de eklenmesiyle emtia piyasasında fiyatlar hızla gerilemeye başladı. Diğer taraftan; Fed'in, yeni bir parasal genişlemeye gitme yönünde ki isteksizliği ile Euro Bölgesi'ne yönelik endişeler doları, euro karşısında son 3.5 ayın en düşük seviyesine kadar taşıması da bu süreci hızlandırdı. Altın ise yatırımcıların güvenli limanı olmasına rağmen; hem küresel yavaşlamadan, hem de pariteden nasibini alarak haftalık bazda %3.83 oranında değer kaybederken, 2012'nin ilk iki ayında elde etmiş olduğu %8.47'lik getirinin %7'sini de geri verdi.

Geçen haftanın ilk gününe piyasalar, pazar günü Fransa'da yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Yunanistan'daki yeni parlamentoyu belirlemek için yapılan seçimlerin sonuçlarına odaklı, temkinli bir başlangıç yaptı. 1.643.30 dolar/ons seviyesinde yatay bir seyir izleyen altın, salı günü Avrupa piyasalarının açılışına kadar 1.640 dolar/ons dolayında fiyatlandı. Krizinin nabzının attığı Yunanistan'da seçim sonrasında hükümeti kurma görevini, AB ve IMF'den alınan borç yükümlülüklerini kabul etmeyen liderin alması piyasalarda tedirginliğe yol açarken altın ons'da 40 dolar gerileyerek 1.600 dolar/ons'un altını test etti. Hafta ortasında, Yunanistan'daki siyasi karmaşanın, ülkenin ekonomik kurtuluş planını tehlikeye atabileceği endişelerine, İspanya bankalarındaki problemlerinde eklenmesiyle 1.2950'nin altına sarkan parite, güvenli liman altında da kayıpların sürmesine neden oldu. Euro, dolar karşısında son 3 ayın en düşük seviyesine gerilerken, hisse senedi piyasalarında satışlar hakimdi. Perşembe günü piyasalar son gelişmeleri sindirmeye çalışırken, Çin tarafından gelen zayıf ticaret verisiyle tekrar gevşemeye başladı. Çin'den gelen ve beklentilerin gerisinde kalan sanayi üretimi rakamları ile Asya' da satıcılı açılan piyasalarda emtia fiyatları geriledi. Altın, Avrupa'da piyasalar açılana kadar, son 17 haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1.573.52 dolar/ons'a kadar geriledi. 3 yıllık ana trendin alt bandını kıran altına ilk destek, EFSF' in Yunanistan'a  5.2 milyar euroluk yardım dilimini kullandıracağı haberi ve hükümetin kurulabileceği yönündeki belirtiler  oldu. Parite ile birlikte toparlanmaya çalışan altın, 1590 dolar/ons'u test etse de, ABD'nin beklentileri aşan Michigan tüketici güven endeksi ile haftayı 1578.80 dolar/ons'tan kapattı. Haftalardır aşağı yönlü trenden kurtulamayan altın, haftalık bazda %3.83'lük değer kaybı ile diğer emtialarda olduğu gibi pariteye ve küresel büyüme endişelerine yenik düştü. Yatırımcıların güvenli liman olarak, dolar ve 10 yıllık devlet tahvillerini tercih etmesi, hem vadeli borsa endekslerinde, hem de diğer kıymetli maden, temel metal ve ham petrol fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Gümüşün %4.94, platinin %4.08 ve paladyumun %7.67 oranında gerilediği geçen hafta ham petrol fiyatları, %1.50'nin üstünde gerilerken, emtia fiyatlarında da baskı yarattı. Haftanın kazanan yatırım enstrümanları olarak dolar, euro karşısında %1.23 ve ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya  10 yıllık hazine bonoları oldu.

Son birkaç haftada piyasalara hakim olan karamsar hava, yatırımcıların moralsiz işlemler yapmasına neden oluyor. Altının güvenli liman olma özelliği, düşen parite ve küresel yavaşlama endişelerine yenik düşüyor. 3 yıllık ana trendin destek seviyesi olan 1585 dolar/ons'un kırılırken,1550 dolar/ons söylemleri de arttı. Piyasalardaki parite baskısı sürüyor. Paritenin daha fazla gevşeyerek 1.29'un altına gelmesi altında yeni destek seviyeleri oluşturabilir.  Ancak; düşen fiyatlar, altının güvenli liman olma özelliğini devreye sokarak, tekrar 1.600 dolar/ons'un üstüne yer bulmasına neden olacaktır.  
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar