Altın kayıplarını toplamaya çalışıyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Piyasalar geçtiğimiz hafta ABD’nin vergi sistemindeki son 30 yılın en büyük değişikliğini öngören yasa tasarısını takip ederken, altın bu gelişmelerin etkisinde pozitif fiyatlandı. 1255 dolar/ons seviyesinden başladığı haftayı 1274,09 dolar/onstan kapatırken hanesine yüzde 1.5 kazanç yazdı ve böylece yükselişini ikinci haftaya taşımış oldu. Diğer taraftan gümüş de altının desteğinde yatırımcısına yüzde 1.7 kazandırırken haftayı 16,34 dolar/onstan tamamladı.

Altın geçtiğimiz haftaya 1255,75 dolar/ons seviyesinden başlarken 1252,85 dolar/onsa kadar gevşeyerek haftanın en düşük seviyesini de aynı gün kaydetti. Bu seviye sonrası yükselişine durmaksızın devam eden altın yukarı yönlü hareketini tüm haftaya yaydı. Aynı zamanda daha önce Temsilciler Meclisi ve Senato, vergi tasarısıyla ilgili tek bir paket üzerinde anlaşamazken, pazartesi günü bu anlaşmazlığın ortadan kalkmasıyla iki taraf uzlaşma sağladı. Toplamda 1,5 trilyon dolarlık bir vergi indirimini hedefleyen yeni yasa, piyasaları heyecanlandırırken altının yükselişini baskılamaya devam etti. Diğer taraftan ABD’de konut inşaat başlangıçları Kasım ayında beklentilerin üzerinde açıklandı. Vergi tasarısının kongreden geçmesiyle birlikte hisse senetleri piyasalarında ve dolardaki kar satışları, altının pozitif fiyatlanmasına destek oldu. Perşembe günü ABD Ticaret Bakanlığı 3. çeyrek büyüme verisini, tüketici harcamalarındaki azalış neticesinde yüzde 3.3’ten yüzde 3.2’ye revize ettiğini açıkladı. Aşağı yönlü bu revizyon piyasa beklentilerini karşılamazken, altının alıcılı seyrine de engel olamadı. Haftanın son gününde ABD’de Kasım ayı dayanıklı mal siparişleri açıklandı. Yeni konut satışları da kasım ayında kasırganın da etkisiyle yüzde 17,5 artarak son 10 yılın en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu. ABD verilerinde bunlar duyurulurken altının alıcılı seyri son gün de sürerek madenin 1276,45 dolar/ons ile haftanın en yüksek seviyesine ulaşmasını sağladı. Altın seans sonunda 1274,09 dolar/onstan dengelenirken haftalık bazda hanesine yüzde 1,7 kazanç yazmış oldu.

Önümüzdeki hafta Noel tatili olması nedeniyle piyasaların çoğu kapalı olacak. Ancak hacimsiz piyasa ortamında bazı radikal hareketler görebiliriz. Altın için kritik seviye olan 1270 dolar/ons seviyesi aşıldı ve yukarı yönlü bir trend oluşmuş durumda. Eğer kar satışları bu seviyeden gelmezse ve trend kırılmazsa bundan sonraki hedef fiyat 1285 dolar/ons seviyesi olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar