Altın kazançlarını geri verdi

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşına dair gelişmelerin gölgesinde kalan altın geçtiğimiz haftaya 1347,35 dolar/ons seviyesinden başladı. Hafta ortasında iki ülke arasında diyalog yollarının açılmasına dair hamlelerin gerginliği azaltması altını satıcılı seyre sevk etti. Aynı zamanda hafta içinde ABD ekonomisinin büyümesine dair olumlu gelen veriler altında satışları hızlandırırken, kıymetli maden seansı kırmızıda kapatmaktan kaçamadı. Haftayı 1325,45 dolar/onstan bitiren altın hanesine yüzde 1,6 kayıp yazdı. Diğer taraftan gümüş yüzde 1,25 platin yüzde 1,79 değer kaybederken, haftanın en çok kaybedeniyse yüzde 2,15 ile paladyum oldu.

Altın, ticaret savaşına dair gerginliklerin etkisinde kalarak haftaya 1347,35 dolar/ons seviyesinden alımlarla başladı. Hafta başında bir yandan Çin ve ABD gerginliği sürerken, diğer taraftan Rus diplomat kriziyle küresel gerginliğin dozu arttı. Önceki hafta İngiltere’de sinir gazı saldırısı neticesinde ülkedeki Rus diplomatların sınır dışı edilmesiyle başlayan süreç, geçtiğimiz hafta ABD ve 14 ülke tarafından Rus diplomatların sınır dışı edilmesiyle sürdü. Jeopolitik risklerin artmasıyla, güvenli liman arayışında olan yatırımcıların birincil tercihi altın oldu. Bu süreçte alıcılı seyrini devam ettiren sarı maden 1356,05 dolar/onsa kadar uzanarak son 5 haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Salı günü ABD kongresinden bir heyet diyalog yolunu açmak niyetiyle Çin’e bir ziyaret gerçekleştirdi. Heyeti ağırlayan Başbakan Li Kıçiang, ABD ile diyalog kurulması yönünde çalıştıklarını, olası bir ticaret savaşının iki ülkeye de fayda sağlayamayacağını dile getirdi. Diğer taraftan Kuzey Kore lideri Kim, ilk yurtdışı ziyaretini Çin’e gerçekleştirdi ve ilk kez yabancı bir liderle görüşmüş oldu. Kim, görüşme sonrası yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump ve Güney Kore Başkanı Moon Jae-in ile bir araya gelmeye hazır olduğunu da dile getirdi. İki gelişmede de taraflar arası diyalog yolunun açılmış olması ve piyasalardaki küresel risk endişesinin azalması neticesinde altın sert satış yedi. Çarşamba günü ABD Ticaret Bakanlığı 4. çeyrek büyüme verisini piyasaların yüzde 2.7 beklentisine karşın yüzde 2.9 olarak açıkladı. Beklentileri aşan büyüme verisi sonrası kıymetli maden aşağı yönlü hareketini ivmelenerek sürdürdü ve haftanın en düşük seviyesini 1323,62 dolar/onsla kaydetti. Kıymetli maden Perşembe gününü Paskalya Bayramının tatil rehaveti yaratmasından dolayı dar bantta geçirdi. Haftalık seansı 1325,45 dolar/onstan kapatan altın hanesine yüzde 1,6 kayıp yazmış oldu.

Altın ticaret savaşlarının yarattığı kaygılarla 1350 dolar/onsun üzerini denedi ancak kar satışlarına maruz kalarak gerginlik öncesi başladığı seviyeye geri döndü. Altın yıl başından beri üçünce kez 1350 dolar/onsun üzerini deniyor ancak buralarda tutunmakta zorlanıyor. Şimdilik 1325-1330 dolar/ons dar bandına yerleşmiş olan kıymetli maden yukarı yönlü denemelerine devam edecektir.

Önümüzdeki hafta ABD’de istihdam verileri açıklanacak, beklentilerin altında kalan verilerin açıklanması durumunda kıymetli maden tekrar 1350 dolar/ons üzerini deneyebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar