Altın kırmızıda kapattı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın genel olarak 1205-1217 dolar/ons bandında hareket etti. Sarı metal, ABD yönetiminin ülkelere uyguladığı yeni yaptırımlar ve yine ABD’den gelen enflasyon verileriyle yön bulmaya çalıştı. Haftalık seansın sonunda 1211,65 dolar/onstan dengelenen kıymetli maden, önceki haftaya kıyasla 2 dolarlık değer kaybıyla seansı tamamlarken, üst üste beşinci haftayı da zararla kapattı. Diğer kıymetlilere baktığımız zaman gümüş yüzde 0.5, platin ise yüzde 0.4 değer kaybederken haftanın tek kazananı yüzde 0.2’lik artışla paladyum oldu.

Altın önceki hafta son 1 buçuk yılın en düşük seviyesini kaydettikten sonra geçtiğimiz haftaya 1213,59 dolar/ons seviyesinden başladı. Seansa alıcılı seyirle giriş yapan kıymetli maden 1217,90 dolar/onsa kadar uzanarak haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Bir yandan Çin’le ABD arasındaki ticaret savaşı devam ederken, diğer yandan Başkan Donald Trump İran’a uygulanacak olan ambargolarıyla ilgili kararnameye haftanın ilk gününde imza attı. ABD’nin bu kararı sonrası hali hazırda yukarı yönlü hareket ede dolar endeksi daha da yukarı ivmelenerek 95.37 seviyesine çıktı ve son 1 yılın en yükseğini kaydetti. Altın ise bu süreçte alıcılı seyrini kaybederken satış baskısına maruz kaldı. ABD’nin İran’a karşı ambargo kararı almasının ardından, Salı günü AB kaynakları bu karara uymayacaklarını duyurdu. Diğer taraftan ABD kaynakları toplamda 16 milyar dolarlık Çin malına daha yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya başlanacağını duyurdu. Bu gelişme sonrası ticaret savaşlarındaki gerginliğinin artmasıyla altında alıcılı seyrettiğini gördük. ABD’nin Çin için uygulamaya karar verdiği 16 milyar dolarlık malı kapsayan ek gümrük vergisine karşın, Çin’den gecikmeksizin misilleme geldi. Çin yönetimi de aynı tutarda ABD menşeli ürüne ek gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı. Ticaret savaşlarına dair gelişmeler altını pozitif fiyatlamasına rağmen ABD – Çin ticaret savaşına dair haber akışının artık piyasada fiyatlamasının kısıtlı kaldığını bir kez daha gördük. Diğer taraftan ABD Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’de yaşanan ajan krizi nedeniyle İran’ın ardından Rusya için de yeni yaptırımları devreye alacağını duyurdu. Perşembe gününde ABD’de Üretici fiyat endeksi raporu açıklandı. Beklentiler doğrultusunda temmuz ayında yüzde 0,2 yükselmesi beklen ÜFE, piyasaları yanıltmadı ve altına yen bir tayin edemedi. Haftanın son gününe satıcılı seyirle başlayan kıymetli maden, 1205,82 dolar/onsa kadar çekilerek haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Bu seviyeden tepki alımları gelmesiyle birlikte toparlanan altın aynı zamanda ABD Enflasyon verisinin beklentileri karşılamamasıyla toparlanma eğiliminde hareket etti. ABD çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan veri, yıllık bazda yüzde 3 artış beklentisine karşın yüzde 2,9 artış göstererek beklentileri karşılayamadı. Beklentilerin altında kalan enflasyon verisi sonrası, kıymetli maden alıcılı seyir izlemesine rağmen seans sonunda 1211,65 dolar/onstan dengelendi ve haftayı kırmızıda kapatmaktan kaçamadı.

Altın üst üste beşinci haftayı da zararda kapatırken, aşağı yönlü trendinde yoluna devam ediyor. Bu trendi kıracak siyasal gelişmeler yaşansa da Fed’in bu yıl sonuna kadar yapacağı iki faiz artırımı altın fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Ancak ABD birçok ülke için yeni ambargoları devreye alırken, ülkeler arasındaki yükselen bu gerilim kıymetli madenin güvenli liman olma özelliği dolayısıyla önümüzdeki günlerde yatırımcılar açısından tercih edilme sebebi olacaktır. Altının tekrardan yukarı yönlü hareketine geri döndüğünü düşünmemiz için öncelikle olarak 1225 dolar/onsun üzerinde tutunmasını beklemek gerek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar