Altın 'kırmızı'dan kaçamıyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın geçtiğimiz haftayı yoğun satış baskısıyla geçirdi ve ayı piyasasının etkisinden kurtulamadı. Haftanın ilk günündeki satış baskısından sonra yönünü bulmakta zorlanan kıymetli maden, haftanın son gününde ABD’den gelen istihdam verileriyle birlikte aşağı yönlü hareketinden kurtulamayarak haftayı yüzde 2,28 kayıpla kapattı. Diğer taraftan platin yüzde 1,35 paladyum ise yüzde 0,91 değer kaybetti. Haftanın en çok kaybettiren kıymetli maden ise yüzde 5,96 ile gümüş oldu.

Altın haftaya 1241,62 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü tarafından açıklanan verilerde, imalat faaliyet endeksinin 54.9 puandan, piyasanın 55.2 beklentisine karşın, 57.8 puana yükseldiği belirtildi. ISM’de 2013’ten bu yana ki en kuvvetli sıçrama olan ve dolar açısından olumlu bu veriyle birlikte altın, satışa maruz kalarak son 200 günlük ortalamanın gerisine düştü. Haftanın ikinci gününde ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle sessiz bir gün geçiren sarı metal seansı dar bir bantta geçirdi. Hafta ortasına gelindiğinde Kuzey Kore’nin kıtalar arası balistik füze (ICBM) denemeleri sonrası ABD’den gözdağı gecikmedi. Aynı zamanda Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Çin’le Kuzey Kore arasındaki ticaret hacmine dikkat çekerek ABD’nin Çin’le olan ilişkilerini tekrardan gözden geçireceği mesajını verdi. Diğer taraftan ABD’den açıklanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarında, üyeler arasında bilanço küçültmenin zamanıyla ilgili bir mutabakat olmadığı görüldü. Bu durumun piyasalarda “biraz daha zamana ihtiyaç varmış” gibi algılanmasının ardından kıymetli maden adına olumlu bir fiyatlama oldu. Haftanın son gününde ABD çalışma bakanlığı tarafından açıklanan tarım dışı istihdamın 179 binlik bir artış beklentisine karşın 222 binlik artış göstermesi sebebiyle, değerli metal satış baskısına daha fazla dayanamayarak 1207.43 dolar/ons'a kadar düşüş yaşadı. Kapanışta 1213,20 dolar/ons’ta dengelenen  altın, seansı yüzde 2.28 kayıpla 8 haftanın en düşük seviyesinden bitirmek durumunda kaldı.

Hamburg’da gerçekleştirilen G-20 zirvesinin sonuçları önümüzdeki günlerin dünya siyasetinin ve ekonomik politikalarının belirlenmesi açısından önemli. Aynı zamanda ABD Başkanı Trump ve Rusya Devlet Başkanı Putin ilk defa bir araya geliyor, Trump’ın Rusya’yla olan ilişkileri halihazırda soruşturma altındayken nasıl bir görüşme geçtiği merak konusu. Kuzey Kore’ inin kıtalar arası balistik füze denemeleri küresel bir tehdit oluştururken bu konuyla ilgili ortak bir politika belirlenmesi önümüzdeki günlerde dünya siyasetin konusu olacaktır. Piyasaları endişelendirecek yeni politikalar altını pozitif fiyatlayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar