Altın kritik haftayı az hasarla kapattı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın çok yoğun bir haftayı geride bırakmış olmasına rağmen ağırlıkla 1270-1280 dolar/ons dar bandında seyir izledi. Perşembe günü ABD tarafında Cumhuriyetçilerin vergi tasarısı sonrasında gelen altındaki anlık yukarı yönlü radikal hareket destek bulamazken, haftanın son gününde açıklanan istihdam ve işsizlik verilerinin ardından gelen satış dalgasıyla, sarı maden haftayı 1270 dolar/ons’un altında yüzde 0,3 kayıpla tamamladı. Diğer taraftan platin yüzde 0,5, paladyum yüzde 3 değer kazanırken gümüş ise geçen haftaki yerini korudu.

Altın geçen haftaya 1273,96 dolar/ons seviyesinden başladı. Haftanın ilk günü Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale edip etmediğine yönelik soruşturmasıyla ilgili Trump’ın eski kampanya müdürü Paul Manafort FBI tarafından teslim ol çağrısı sonrası altın alıcılı yönde seyir izledi. Salı günü Euro bölgesinde enflasyonun Ekim ayında yıllık bazda yüzde 1,4 olduğu açıklandı. Enflasyon verisi Avrupa Merkez Bankası tarafından hedeflediği yıllık yüzde 2 oranına uzak seyretmeye devam ederken diğer taraftan yıllık büyüme verisi yüzde 2,1 beklentisini aşarak yüzde 2,5 olarak açıklandı. Bu veriler sonrası Avrupa borsalarında 5 ayın en iyi seviyeleri kaydedilirken altın satış baskısına maruz kaldı.

Haftanın en kritik gelişimlerinden biri olan FOMC toplantısı çarşamba akşamı son buldu. Toplantı sonrası yapılan açıklamada beklenildiği gibi faiz değişikliğine gidilmediği duyuruldu. Yaşanan kasırgaların ekonomi üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığı aktarılırken aralıktaki faiz artırma kararına dair herhangi bir değişiklik de açıklama metninde dikkat çekmedi. Perşembe gününe gelindiğinde ABD’de Cumhuriyetçilerin vergi sisteminde radikal değişiklikler öngören tasarısının ayrıntıları kamuoyuyla paylaşıldı. Tasarıda vergi indirimleri ve teşviklerin varlığı dikkat çekerken Donald Trump’ın danışmanlarından Gary Cohn yaptığı açıklamada, Başkan Trump’ın destekleyeceği bir tasarı olduğunu vurguladı. Bu tasarının kamuoyuyla paylaşılmasının ardından altın haftanın en yüksek seviyesi 1284,20 dolar/ons’u kaydetse de bu seviyede tutunmakta zorlandı.

Seansın ilerleyen saatlerinde piyasaları aylardır meşgul eden soru, Donald Trump’ın Fed Başkanlığı için Jerome Powell’i aday gösterdiğini açıklamasının ardından cevap buldu. Powel’in adaylığı piyasaların beklentilerini karşılarken daha önce fiyatlanmış bir gelişme olması nedeniyle altın tepkisiz kaldı. Haftanın son gününde ABD Çalışma Bakanlığı Ekim ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranlarını açıkladı. Tarım dışı istihdam verisi beklentilerin gerisinde kalarak 261,000 açıklanırken işsizlik oranı ise son 17 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 4,1’e kadar geriledi. Bu veriler sonrası altın negatif fiyatlanırken haftanın en düşük seviyesini 1265,69 dolar/ons’la kaydetti. Maden, seans sonunda 1269,87 dolar/ons’tan dengelenerek haftayı yüzde 0,3 zararla kapattı.

ABD Başkanı Donald Trump Jerome Powell’i yeni Fed Başkanlığı için aday gösterdi. Senato oylanmasının ardından Powell’in görevine şubat ayında başlaması bekleniyor. Powell’in duruşunun mevcut Fed politikalarına ters düşmeyeceği görüşü piyasalarda hâkim. Yeni başkan göreve başlamadan önce Fed’in Aralık ayı için piyasalara taahhüt ettiği bir faiz artırımı bulunuyor. Bu faiz artırımını hala görevini sürdürmekte olan Fed Başkanı Yellen’ın önderliğinde yapacak. Bunun yanı sıra önümüzdeki hafta veri akışı açısından kısıtlı bir hafta olacağından altın dar bantta kalmaya devam edebilir. Ancak Donald Trump Kuzey Kore tehdidini karşı hamlelerde bulunmak için toplamda 12 gün sürecek Asya seyahatine başladı. Piyasalar bu seyahatle ilgili gelişmeleri de yakından takip edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar