Altın önce zirveye çıktı, sonra aşağı düştü

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta ilk günden gelen alımlarla 1300 dolar/ons sınırlarını zorladı ancak hafta ortasında ABD’den açıklanan 3 yılın en güçlü büyüme verisi ve vergi reformuyla ilgili yaşanan gelişmeler nedeniyle kıymetli maden bu yükselişini sürdüremeyerek satış baskısına maruz kaldı. Sarı metal haftayı 1280,40 dolar/onstan kapatırken haftalık bazda hanesine yüzde 0,6 kayıp yazmış oldu. Diğer taraftan gümüş yüzde 3.4, platin yüzde 0,2 değer kaybederken haftanın tek kazananı yüzde 2.4’le paladyum oldu.

Geçtiğimiz haftaya 1288,59 dolar/ons seviyesinden giriş yapan sarı metal, vergi reformu belirsizliği nedeniyle haftalık seansa alıcılı başladı. 1299,45 dolar/ons seviyesine kadar yükselen sarı metal son 6 haftanın en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu. Aynı gün ABD Ticaret Bakanlığı, ekim ayı yeni konut satışlarının 685,000 olduğunu açıkladı. Açıklanan bu veri piyasaların 625,000 beklentisini aşarken, kasırganın da etkisiyle son 10 yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. Olumlu gelen konut satışları verisi ve kar satışları sonrası kıymetli maden bu seviyelerde tutunmakta zorlandı. Salı günü altın yatay bir seyirde seansı geçirirken yeni Fed Başkanı Jerome Powell Senato Bankacılık Komitesi öncesi yaptığı konuşmada gelecek planlarına dair ipuçları verdi. Aralık ayındaki faiz artırımı için gerekçelerinin bir araya geldiğini söyleyen Powell, bu adımı atma konusunda destekleyici olduğunu da sözlerine ekledi.

Çarşamba günü açıklanan ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre üçüncü çeyrek büyüme verisi yüzde 3’ten 3.3’e revize edildi. ABD ekonomisi bu açıklanan veriye göre son 3 yılın en hızlı üçüncü çeyrek büyüme verisini kaydetmiş oldu. Açıklanan bu güçlü veri karşısında altın negatif fiyatlanmış oldu. Günün ilerleyen saatlerinde mevcut Fed Başkanı Yellen, Kongre Ortak Ekonomi Komitesi’nde yaptığı konuşmada zayıf enflasyonun geçici olduğunu ve federal fon faiz oranın kademeli olarak artışlarının devam etmesini beklemenin uygun olacağını dile getirdi. Halihazırda satış etkisinde olan kıymetli maden Yellen’ın faiz adına olumlu mesajları sonrasında aşağı doğru ralli yaparak gün içinde yaklaşık 15 dolar/ons’luk kayba uğradı. ABD Senatosu’nda vergi reformu tasarısı için perşembe günü yapılması beklenen asıl oylama yapılmayarak erteleme karar alındı. Cumhuriyetçilerin, bütün senatörlerin endişelerini gidermek için yaptığı düşünülen bu erteleme, piyasada vergi reformuyla ilgili olumlu bir hava yaratırken altını aşağı yönlü hareket ettirdi ve kıymetli maden haftanın en düşük seviyesini 1270,48 dolar/ons olarak kaydetmiş oldu.

Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump ve ekibinin seçimler sırasında Rusya'dan yardım aldığına dair soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Trump’ın eski danışmanı Michael Flynn daha önceki ifadelerinde yalan söylediğini kabul edip Rus yetkililerle görüşme talimatını Trump’tan aldığını iddia etti. Bu iddia sonrası politik alanda yaşanan krizle piyasalarda tedirginlik artarken kıymetli maden alıcı bulmuş olsa da, altının yukarı seyrinin kısıtlı kaldığını gördük. Gün sonunda 1280,40 dolar/ons’tan dengelen kıymetli maden haftalık bazda ise yüzde 0,6 kayıp yaşamış oldu.

Haftanın son gününde Michael Flynn’dan gelen iddialar yeni gündem yaratmış durumda. Trump ve ekibi vergi reformuyla ilgili adım atmak üzereyken bu tür bir gelişmenin yaşanması yollarından vazgeçiremedi. ABD Senatosu ülkenin vergi sisteminde köklü bir değişiklik ön gören vergi tasarısını onayladı.Trump büyük bir galibiyet alırken önümüzdeki günlerde altın tarafında satışlar gelebilir. Diğer taraftan 13-14 Aralık toplantı haftasına girmeden önceki son istihdam verileri önümüzdeki hafta açıklanacak. Bu verilerin faiz kararını etkilemeye yetmeyeceği kesin ancak piyasaların yeni pozisyonlarını almaları açısından yakından takip edilecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar