Altın son 17 ayın zirvesinde

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Geçen hafta piyasaların odağında Davos’ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Formu vardı. Davos’tan gelen açıklamalarla yön bulmaya çalışan altın, dolar aleyhine yapılan açıklamalar sonrası son 17 ayın zirvesine kadar yükseldi. Haftanın son gününde 1349.58 dolar/onstan dengelenen sarı metal bir önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 1.28 kazanç yazmış oldu. Diğer taraftan gümüş de yukarı yönlü hareketini sürdürmekte. Haftayı 17.41 dolar/onstan kapatan gümüş haftalık bazda yüzde 2.2 kazançla yoluna devam ediyor.

ABD hükümetinin kapanmasına dair krizle yeni haftaya başlayan altın, seansı 1332.44 dolar/ons seviyesinden açtı. Pazartesi günün geç saatlerinde ABD senatosu geçici bütçe tasarısını onaylayarak üç günlük periyotta hükümetin kapalı olma durumuna son verince, daha büyük bir krize dönüşmeden bu gerilim atlatılırken, piyasalarda yeni fiyatlamalar görülmedi. Dünyanın en büyük ekonomi organizasyonlarından biri olan Dünya Ekonomik Forumu Salı günü Davos’ta başladı. Piyasalar bir yandan buradan gelecek açıklamaları beklerken diğer taraftan dolar tarafında kayıplar yaşanmaya devam ediyordu. Bu bağlamda Çarşamba günü ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’e yöneltilen sorular neticesinde, Bakan Mnuchin, dolardaki düşüşün ABD dış ticaretini destekleyeceğini, daha zayıf ticaret ve fırsatlar açısından iyi olduğunu vurguladı ve yakın dönemde dolara ilişkin endişe duymadığını sözlerine ekledi. Mnuchin açıklamaları sonrası Dolar Endeksi son 3 yılın en düşük seviyesine kadar gerilerken altın son 17 ayın zirvesi olan 1366.15 dolar/onsa kadar yükseldi. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararı sonrası gerçekleşen basın toplantısında Başkan Mario Draghi, eurodaki volatiliteye dikkat çekerken, büyüme görünümünde risklerin azaldığını vurguladı. Mali politikaların da büyümeyi desteklemesi gerektiğinin altını çizdi. Draghi’nin basın toplantısı sonrası Euro/Dolar 1.2583 kadar çıkarken son 3 yılın en yüksek seviyesine kadar uzandı. Altın ise bu süreçte kısa süreli satış baskısına maruz kaldı. Diğer taraftan perşembe günü Trump, Davos’ta yaptığı açıklamada Bakan Mnuchin sözlerine karşı çıkarak güçlü bir dolar görmek istediğini ifade ederken daha da güçlü hale geleceğine dair beklentisini vurguladı. Bu söylem karşısında altın satış baskısına maruz kalarak aşağı yönlü seyir izledi. Haftanın son günü ABD Ticaret Bakanlığı tarafından büyüme verisi açıklandı. Açıklanan veri yüzde 2.6 ile beklentileri karşılamadı. Kişisel tüketimin yüzde 3.8 artması ise 2018 yılı için olumlu sinyaller vermiş oldu. Bu yaşanan gelişmelerle birlikte kıymetli maden 1349.58 dolar/onstan dengelenerek yüzde 1.28’lik kazançla haftayı tamamladı.

Bu hafta Fed, 2018 yılının ilk FOMC toplantısını gerçekleştirecek. Powell’in başkanlık edeceği ilk toplantı olması ve verilecek mesajların piyasalara yön vermesi açısından önemli. Bu gelişmelerin yanı sıra piyasalardaki olumlu hava sürmeye devam ediyor. Hisse senetleri piyasalarındaki ralli yıl başından beri devam ederken altın da bu olumlu havadan nasibini alıyor; yıl başından beri kazancı yüzde 3’ün üzerine aşmış durumda. Bu seviyelerden kar realizasyonları gelmesi durumunda dahi 1330 dolar/ons seviyesinin üzerindeki hareketler sarı metal tarafında olumlu sinyallerin devamı olarak nitelendirilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar