Altın son 3 ayın zirvesinde

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Ticaret savaşında ABD ve Çin arasındaki 90 günlük ateşkes anlaşması çıkması sonrası kıymetli maden alıcılı geçirdiği haftada, ABD’de açıklanan istihdam verisindeki geri çekilmeyle daha da ivmelenerek son 3 ayın en yüksek seviyesini kaydetti. Sarı maden seans sonunda 1248,10 dolar/onstan dengelendi ve haftayı yüzde 2.1 kazançla kapattı. Aynı zamanda gümüş de altının yükselişine kısmen ayak uydurarak haftayı 14,62 dolar/onstan tamamladı ve hanesine yüzde 0,26 kazanç yazmış oldu.

Geçtiğimiz hafta sonu G20 zirvesinin tamamlanmasının ardından, özellikle ticaret savaşlarıyla ilgili verilen olumlu mesajlar piyasalara da yansıdı. Altın da bu olumlu hava da nasibini alarak yeni haftaya 1222,15 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. ABD Başkanı Donald Trump, Çin ABD’de üretilen arabalar için gümrük vergisinin kaldıracağını kabul ettiğini açıkladı. Başkan’ın bu açıklaması ticaret savaşlarındaki 90 günlük ateşkesin olumlu geçeceğine dair ilk adımlar oldu. Ticaret savaşlarındaki ateşkes ve FED’in faiz artırımına ara vereceği beklentisiyle altın yukarı yönlü trendine Salı gününde de devam etti. ABD kısa vadeli tahvillerin faizlerinin uzun vadeli faizlerine üzerine gelmesi ABD ekonomisinde bir yavaşlama, hatta resesyon olabileceği tartışmasını başlatmış oldu. Eski ABD Başkanı George H.W. Bush’un ölümü nedeniyle ABD’de piyasalar kapalı olduğu Çarşamba gününde, altın seansı yatay seyirde tamamladı. Perşembe gününde Çinli Şirket Huawei’nin CFO’su Zhengfei Meng İran’a yönelik ambargo kurallarına uymadığı gerekçesiyle Kanada’da tutuklanması haberiyle hareketli bir seansı geride bıraktı. Avrupa hisse senetleri piyasaları da bu haber akışından etkilenerek yüzde 3’ün üzerinde kayıplar yaşadı. Altın ise kayıpla başladığı seansta, hisse senetleri piyasasındaki satış karşısında güvenli liman olma özelliğiyle seans sonuna doğru toparlanma yaşadı. Haftanın kritik istihdam verileri ABD Çalışma Bakanlığı tarafından Cuma günü açıklandı. Bakanlığın açıkladığı verilere göre tarım dışı istihdam verisi Kasım ayında 198 bin artış beklentisine karşın, 155 bin artış gösterdi. Aynı zamanda saatlik kazançlar aylık yüzde 0.3 artış beklenirken, yüzde 0.2 artış gösterdi. İstihdam verilerindeki göreceli zayıflık dolar endeksini aşağı doğru baskılarken, altın fiyatlarını yukarı taşıdı. 1250,42 dolar/ons seviyesine kadar yükselen sarı maden son 3 ayın en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu. Seans sonunda 1248,10 dolar/onstan dengelenen sarı maden son zamanlardaki en güçlü haftalık bazda kazancını hanesine yazarak seansı tamamladı.

Yılın son FED toplantısı yaklaşırken geçen hafta ABD’de istihdam piyasalarındaki zayıflık ve resesyon kaygıları FED’in faiz politikasını etkileyebileceği düşüncesi altını son 3 ayın en yüksek seviyesine kadar taşıdı. Bundan sonraki süreçte altının bu seviyelerde kalıcılığını sağlaması için FED’in önümüzdeki yıl gerçekleşmesi beklenen faiz artırımlarını yavaşlatacağını dair mesajlar vermesi beklenebilir. Diğer taraftan 90 günlük ticaret savaşlarına verilen aranın nasıl değerlendirileceği de altının yeni yönünü belirleyici diğer gelişme olacaktır. Altın için tekrardan 1300 dolar/ons’u konuşabilmemiz için kritik 1260 dolar/ons’un üzerinde kalıcılık sağlanması gerekmekte.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar