Altın, son 4 ayın zirvesinde tutunuyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Çin Merkez Bankası’nın ABD tahvil alımını azaltacağı haberleri ve ABD’nin 2017 yılına ait son enflasyon verisinin etkisiyle yukarı yönde hareketlenen altın, geçtiğimiz hafta kazanç serisine bir yenisini daha ekledi. Seansı 1337,69 dolar/onstan kapatan sarı metal, bir önceki haftaya kıyasla yüzde 1.3 değer kazandı. Diğer taraftan gümüş, 17,26 dolar/ons son fiyatıyla haftalık bazda hanesine yüzde 0.4 kazanç yazmış oldu.

Açılışı 1320,34 dolar/ons seviyesinden yapan kıymetli maden, haftanın ilk işlem gününde veri akışının kısıtlı olmasının da etkisiyle dar bir bantta işlem gördü. Kuzey Kore, Güney Kore’de yapılacak olan 2018 Kış Olimpiyatları’na kafile gönderme kararı almasının ardından, salı günü iki ülke arasında 2 yıl sonra ilk kez üst düzey bir görüşme gerçekleşti. Bu gerçekleşen görüşme sonrası diyalog yolunun açıldığına dair adımların atılmasıyla birlikte dünya siyasetinde kısmen de olsa jeopolitik risk tarafında azalma yaşandığı görüldü. İki ülke arasında yaşanan bu gelişme sonrası sarı metal satıcılı seyrederek 1310 dolar/ons seviyesinin altına geri çekildi. Hafta ortasında Çin’den gelen haberle birlikte kıymetli maden hareketli bir seans yaşadı. Çin kaynaklı yapılan habere göre, Çinli yetkililer, ABD hazine tahvili diğer varlıklara kıyasla daha az cazip geldiği için ABD tahvil alımını yavaşlatarak, durdurma kararı alabileceğini duyurdu. Gün sonunda her ne kadar bu haber yetkililerce yalanlanmış olsa da ABD Merkez Bankası’ndan sonra dünyanın en çok ABD tahvil alıcısının Çin olduğu düşünülünce böyle bir habere piyasaların anlık ve sert tepki vermesi kaçınılmaz oldu. Perşembe gününün en kritik gelişmesi aralık ayı Üretici Fiyat Endeksi verisiydi. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan veri yıllık bazda yüzde 2.6 artarken, aylık bazda ise yüzde 0.1 düştüğü görüldü. Beklentilerin altında kalan ÜFE verisi 2016’dan beri ilk kez düşüş yaşadı. Cuma günü açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi öncesi olumlu sinyaller vermeyen rakamlar karşısında kıymetli maden pozitif fiyatlandı. Haftanın en kritik verisi olan enflasyon verisi cuma günü ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklandı. Çekirdek enflasyon verisi, aralık ayı enflasyon yüzde 0.1 artmasıyla birlikte yıllıkta yüzde 1.7’den yüzde 1.8’e yükseldi. Beklentiler doğrultusunda açıklanan veri sonrası altın anlık satış baskısına maruz kalsa da gün sonuna doğru alıcılı seyrine geri dönerek haftayı 1337,69 dolar/onstan kapattı ve böylece üst üste beşinci haftayı da kazançla tamamlamış oldu.

Altın son 4 ayın en yüksek seviyesinde seyretmeye devam ederken üst üste beşinci haftayı da kazançla kapattı.Veri akışı açısından kısıtlı bir haftaya girilirken kıymetli maden yukarı yönlü trend bozulmadıkça, kısa dönemli kar satışlarına rağmen alıcılı seyrini sürdürecektir. Bu kar satışları esnasında 1315 dolar/ons seviyelerine geri dönülebilir, ancak yatırımcısının da desteğiyle bu seviyeden tekrar toplanması çok uzun sürmeyecektir.  

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar