Altın son 4 haftanın zirvesinde

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın, kritik FOMC toplantısının olduğu haftaya 1313.88 dolar/ons seviyesinden başladı. Piyasaların 4 faiz artış beklentisine karşın, Fed’in bu sene üç faiz artırma kararının arkasında durduğunu açıklamasıyla kıymetli maden tarafında yukarı yönlü seyir izlendi. Haftanın son günü Başkan Donald Trump’ın, Çin’e karşı gümrük vergisi getiren düzenlemeyi imzalamasının ardından, Çin’den karşı atak gecikmedi. Piyasalar 'ticaret savaşı' kaygısıyla riskten kaçınarak kıymetli madene yöneldiler. Bu süreçte altın pozitif fiyatlanarak haftayı 1347,26 dolar/ons’tan kapattı ve yatırımcısına yüzde 2.5 kazandırdı. 

Jerome Powell’in başkan olarak katılacağı ilk FOMC toplantısının gerçekleştiği kritik haftaya altın 1313,88 dolar/ons seviyesinden başladı. Haftanın ilk gününde alım görmesine karşın, salı günü FOMC toplantısının başlamasıyla birlikte satıcılı seyretti. 1307,28 dolar/onsa kadar gerileyen altın, son üç haftanın en düşük seviyesini de kaydetmiş oldu. Piyasalar hafta ortasında FOMC toplantısı sonrası yapılan açıklamaları takip etti.

Piyasaların beklentisi doğrultusunda Fed 0.25 baz puan faiz artırma kararı alırken, heyecanla beklenen karar sonrası yapılan açıklamada, yıl sonuna kadar sadece 3 faiz artırımı yapılacağı duyuruldu. Böylece 4'üncü faiz artırma kararının gelip gelmeyeceğine dair soru işaretleri de ortadan kalkmış oldu ve kıymetli maden, üzerindeki satış baskısından kurtularak alıcılı yönde seyir izledi. Jerome Powell, ilk defa başkanlık ettiği toplantı sonrası soruları cevaplamak için basın mensuplarının karşısına geçti.

Faiz artırımının, Fed’in para politikasında sıkılaştırma konusundaki kararlılığını ortaya koyduğunu vurgulayan Başkan, büyüyen ekonomi ve azalan işsizlikten memnun olduğuna değindi. Enflasyonun hala hedeflenen seviyede olmadığını ancak yüzde 2 hedefinden de sapılmadığı ve ısrarcı şekilde devam edileceğini sözlerine ekledi. Kıymetli maden Fed’in bu kararı ve Başkanın açıklamaları sonrası pozitif fiyatlandı. Perşembe günü yatay seyirde geçiren altının ivmesini artıran gelişme Donald Trump yönetiminden geldi. Trump, cuma günü sabaha karşı Çin’den ithal edilen ürünlere ek gümrük vergisi getiren düzenlemeyi imzaladı. Vergiden etkilenecek toplam hacmin 60 milyar doları bulması bekleniyor. Trump’ın bu kararının ardından, Çin’den yanıt gecikmedi. Çin Ticaret Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, ABD’den gerçekleşen ithalatlarda gümrük vergisinin uygulanacağını belirtti. Çin’in bu karşılığı sonrası iki ülke de bir ticaret savaşı konusunda ne kadar cüretkâr olabileceklerini gösterdi. Ticaret savaşlarına dair gelişmelerin yaşanmasıyla birlikte altın ivmelenerek 1350,26 dolar/onsa kadar uzandı ve son 4 haftanın en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu. Seans sonunda 1347.23 dolar/onstan dengelenen kıymetli maden haftayı yüzde 2,5 kazançla kapattı.

Fed’in, piyasaların dördüncü faiz artışı beklentisini boşa çıkartması sonucunda yükselişe geçen altın, ticaret savaşları kaygısıyla bir ay sonra tekrardan 1350 dolar/ons seviyesini zorladı. Kıymetli maden yönünü yukarı çevirmiş durumda ancak bu hafta kar satışları görebiliriz; kısa soluklu duraklamadan sonra altın yine yoluna devam edecektir. Kıymetli madenin yeni yönü için bu hafta içinde ticaret savaşlarına dair gelişmeler belirleyici olacaktır. Aynı zamanda bu hafta ABD’den açıklanacak büyüme verisi de piyasaların yakın takibinde olacak. Fed Başkanı Powell geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği toplantıda büyümeden memnun olduğunu dile getirmişti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar