Altın son 5 ayın dip seviyesinden döndü

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Geçtiğimiz hafta merkez bankalarının faiz kararlarını açıklaması nedeniyle piyasalar hareketli bir seansı geride bıraktı. Bu hareketlilikten altın da nasibini alarak son 5 ayın dip seviyesine kadar geriledi. Haftalık seansı 1255,77 dolar/onstan tamamlayan kıymetli maden hanesine yüzde 0,6 kar yazmayı bildi. Diğer taraftan gümüş 15,70 dolar/ons destek noktasına tutunduğu haftada seansı 16,05 dolar/onstan tamamlarken yüzde 1,2 değer kazandı.

Geçtiğimiz hafta piyasaların odağında Aralık ayı FOMC toplantısı vardı. Haftaya 1248,18 dolar/ons seviyesinden başlayan altın, ilk günden satıcıların hedefindeydi. Salı gününde piyasalar bir taraftan FED kararlarını beklerken diğer taraftan da ABD Çalışma Bakanlığının açıkladığı ÜFE verilerini takip etti. Veri sonrası altın negatif fiyatlanırken son 5 ayın en düşük seviyesi 1236,58 dolar/onsa kadar geriledi. Beklenen Fed kararının gelmesinin ardından, piyasaların fiyatlama konusunda temkinli davrandığı görüldü. Altının haftanın son gününde yukarı yönlü seyirle başladığı seansa destek ABD’de açıklanan sanayi ve imalat üretimi verilerinden geldi. Ancak beklentilerin altında kalan bu rakamlarla altın, haftanın en yüksek seviyesini 1261,95 dolar/onstan kaydetmiş oldu. Gün sonunda 1255,77 dolar/onstan dengelenen sarı metal haftayı yüzde 0,6 kazançla kapattı.

Hafta içi gerçekleşen FOMC toplantısı sonrası Fed önümüzdeki yıl üç faiz artışı daha yapacağını duyurdu, ancak piyasaları inandırmakta zorlanmış görünüyor. Bu inanç eksikliğinin altında temel olarak enflasyon verisinin bir türlü artmaması yatıyor. Başkan Yellen görevine gelirken birincil misyonunun istihdamı desteklemek olması bekleniyordu. Görev süresini tamamlarken bu misyonunu başarıyla yerine getirmiş görünüyor. Yellen görevinden ayrılırken istihdamdaki bu başarısına da güvenerek, kendisinden sonra bu artışın nihayetinde enflasyona yansıyacağını düşünüyor. Piyasalar enflasyona dair kaygılarını sürdürürken altın kaybettiği gücü toparlamaya çalışıyor, 1255 dolar/onsun üzerinde kalan bir altının ilk hedefi 1270 dolar/ons olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar