Altın son 6 ayın en düşük seviyesinde

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Geçtiğimiz hafta piyasalar merkez bankalarının kararıyla yön bulmaya çalışırken, altın da hareketli bir haftayı geri de bıraktı. Fed beklendiği üzere faiz artırımı kararı verirken, asıl şahin tutumsa üyelerin yıl sonuna kadar faiz artış sayısındaki beklentisini 4'e çıkarması oldu. Bu haberle anlık piyasalarda sert bir fiyatlama yaratmazken, tepki gecikmeli de olsa haftanın son gününde geldi. Kıymetli maden 1275,49 dolar/onsa kadar çekilerek son 6 ayın en düşük seviyesini kaydederken, seans sonunda 1279,76 dolar/onstan dengelendi ve  haftalık bazda yüzde 1.4 kaybı hanesine yazmış oldu.Diğer kıymetliler madenlere baktığımız zaman gümüş yüzde 1.3, platin yüzde 2.1, paladyum ise yüzde 2.3 değer kaybetti. Böylece bütün kıymetliler haftayı kırmızıda kapatmış oldu. 

Önceki hafta gergin geçen G7 toplantısı sonrası altın geçtiğimiz haftaya 1298,70 dolar/ons seviyesinden başladı. Uzun süredir yapılması planlanan Kim Jong ve Donald Trump görüşmesi için pazartesi günü iki lider Singapur’a ulaştı. Trump- Kim Jong görüşmesi sonrası Trump toplantının harika geçtiğini ve büyük bir ilerleme kaydedildiğini dile getirdi. Diyalog yönünde tarafların adım atması piyasalardaki risk algısını azaltırken, altının bu süreçte kısmen satıcılı seyir izlediğini gördük. Salı gününün kritik gelişmesiyse ABD’de açıklanan enflasyon verisiydi.

Tüketici fiyatları aylık bazda 0.2 artış ile beklentiyi karşılarken, yıllık bazda yüzde 2.8’e yükselerek son 6 yılın en yüksek seviyesini kaydetti. Beklentiler doğrultusunda gelen veri altını negatif fiyatlarken haftanın en düşük seviyesi 1292,95 dolar/onsla kaydedilmiş oldu. Piyasaların heyecanla beklediği  Fed’in faiz kararı çarşamba günü haziran ayı para politikası toplantısı sonrası duyuruldu. Fed toplantı sonrası 25 baz artış yaparak federal fonlama oranını 1.75-2.00 seviyesini artırdı. Beklentiler doğrultusunda alınan bu kararın yanı sıra Fed yetkililerinin 2018 yılına ilişkin faiz artırımı sayısı beklentisini 4’e yükselmesi dikkat çekti. Bu şahin karar sonrası altının sert bir hareket yaşamadığı görülürken Başkan Powell’in toplantı sonrası açıklamaları takip edildi. Başkan enflasyona bakış açılarının marttan bu yana değişik olmadığını vurgularken, yüzde 2 hedefine bakılacağını belirtti. Gelen bir soru üzerine Powell görece yakın zamanda doğal faiz seviyesine ulaşacağına da sözlerine ekledi. Bu açıklamalar sonrası altının alıcılı seyirle toparlandığını gördük. ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı sonrası, 'Avrupa Merkez Bankası da bunun rüzgârına kapılır da bir faiz artırımı karar verir mi?' soruları arasında AMB faiz oranlarında bir değişikliğe gitmediğini perşembe günü duyurdu. Avrupa Merkez Bankası'nın bu kararı sonrası euro dolar karşısında 1,1570 seviyesine kadar çekilirken altın da 1309,45 dolar/onsa kadar yükseldi ve son 1 ayın en yüksek seviyesini kaydetti. Fed üyelerinin 4 faiz artırım kararını sonrası piyasalar izleme kararı almış gibi görünürken, piyasanın tepkisi gecikmeli geldi. Haftanın son gününde altın sert bir satış dalgasına kapılarak 1275,49 dolar/onsla son 6 ayın en düşük seviyesini kaydetti. Seans sonunda 1279,76 dolar/onstan dengelenen sarı maden haftalık bazda yüzde 1.4'lük kayıptan kaçamadı. 

Fed üyelerinin yıl sonu faiz beklentisini 4'e çıkartması ve Kuzey Kore -ABD ikilisi sorunlarını çözmek için diplomasi yolunu seçmesi altının üzerinde satış baskısı oluşturuyor. Altının bu seviyelerde kalıcılık sağlayıp sağlamayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. Ancak ABD'de yükselmeye devam eden enflasyon altının daha da aşağı gitmesine izin vermeyebilir. Aynı zamanda bu seviyeden tepki alımları geleceğinden altını önümüzdeki hafta tekrardan 1290 dolar/ons seviyesine yönelme çabalarını izleyebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar