Altın son 9 ayın zirvesine kadar uzandı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Kıymetli maden yeni haftanın başlamasıyla birlikte satış baskısına maruz kalarak seansı açtı. Son haftalardaki kazançlarını vermek üzere aşağı yönlü seyrine başlamıştı ki imdadına Fed tutanakları yetişti. Faiz konusunda herhangi bir adım atılmaması piyasaların yönünü tekrardan altına çevirmesine neden oldu. Haftanın son gününde 1300,86 dolar/ons’a kadar uzanan altın son 9 ayın en yüksek seviyesini test etse de burada tutunamayarak haftayı 1284,08 dolar/ons’tan kapatarak yüzde 0,3 değer kaybı yazdı hanesine. Diğer taftan gümüş haftalık bazda yüzde 0,7,platin yüzde 0,5 değer kaybederken haftanın tek tek değer kazananı yüzde 3,3 ile paladyum oldu.

Altın 1289,07 dolar/ons seviyesinden haftanın ilk seansı açarken Kuzey Kore-ABD gerilimini düşüren peş peşe açıklamalarla hızla ayı piyasasının etkisine girerek satış baskısına maruz kaldı. Salı günü ABD'den gelen perakende satış verisinin beklentilerin üzerinde açıklanmasıyla poziitif ekonomik büyüme sinyali altının haftanın en düşük seviyesini 1267,39 dolar/ons’la görmesine neden oldu. Hafta ortasında açıklanan Temmuz ayından gerçekleşen FED toplantısı tutanaklarında görüldü ki faiz konusunda üyeler arasında görüş ayrılığı devam ediyor ve bilanço küçültme sinyalleri bir sonraki toplantıya kalmış durumda. Perşembe günü piyasalar rotayı toplantı tutanakları açıklanan ECB nedeniyle Avrupa'ya çevirdi. ECB mevcut para politikasının sürdüreceği mesajını verirken Başkan Draghi’nin sonbahara kadar da para politikasına yönelik büyük bir konuşma yapmayacağı da iddia edildi. İlgi çekici bir haber de Trump'ın biyografisinin yazarı Tony Schwartz'ın, Başkan'ın yıl sonuna kadar istifa edeceğini iddia etmesi oldu. Bununla birlikte Barselona’da yaşanan terör saldırısı sonrası kıymetli maden son 9 ayın zirvesine çıkarak 1300,86 dolar/ons’a kadar uzandı ancak buralarda tutunmakta zorlanan altın haftayı 1284,08 dolar/ons’tan kapattı.

ABD tarafında yaşanan Trump yönetimiyle ilgi endişeler devam ediyor. Siyasi belirsizlikler, piyasalardaki yüksek risk iştahını artırıyor. Kıymetli madeninin 1300 dolar/ons’u test etmesiyle birlikte yukarı yönlü bir alan açılmış oldu. Bu nedenle önümüzdeki günlerde altını bu seviyeleri aşarak daha çok değerlenmesini beklemek gerçekten uzak bir beklenti olmaz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar