Altın son bir yılın zirvesinde

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın son haftalardaki yükseliş trendini geçtiğimiz hafta da sürdürerek yeni zirveler test etti. Perşembe gününde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları euroyu Ocak 2015'ten beri en yüksek zirvesine taşırken, dolar endeksinde görülen kayıp altını pozitif yönde etkiledi. Haftayı 1346,48 dolar/ ons'tan kapatan altın hanesine yüzde 1,60 kazanç yazmış oldu. Diğer taraftan gümüş yüzde 0,24 değer kazanırken platin yerinde saydı. Haftanın tek kaybettiren kıymetlisiyse yüzde 4,8'le paladyum oldu

Altın bir önceki haftadan kalan kazançlarını koruma isteğiyle seansa 1324,50 dolar/ons seviyesinden başlarken haftanın ikinci gününde Kuzey Kore, ile ABD gerilimi küresel oyuncuları tedirgin etmeye devam etti. Jeopolitik risklerin bu denli arttığı ortamda altının son zamanların zirvelerini kaydettiğini izlemek kaçınılmaz oluyor. Diğer taraftan çarşamba günü Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer “kişisel sebeplerden” dolayı istifa ettiğini açıkladı. Haftanın en merak edilen gelişmesiyse Avrupa Merkez Bankası'nın para politikasına dair kararlarıydı. Piyasanın beklentisi doğrultusunda herhangi bir faiz artırımına gidilmezken varlık alım programında bir değişiklik yapılmadığı bildirildi.

Draghi'nin açıklamaları sonrası euro/dolar paritesi 1,2060'ı aşarak Ocak 2015'ten beri en yüksek seviyesini kaydederken Dolar Endeksi 92'nin altına kadar geriledi. Güç kaybeden dolar karşısında altın hızla güç kazanarak 1357,65 dolar/ons'a kadar uzandı. Böylece son bir yılın en yüksek seviyesini görmüş oldu. Haftanın son gününde 1346,48 dolar/ons seviyesinden dengelenen sarı metal haftalık bazda hanesine yüzde 1,60 kazanç yazdı.

Fed'in kritik eylül toplantısı öncesi son haftaya girilirken, Fischer'ın istifası geldi. Kişisel sebeplerden dolayı istifa edildiği söylense de asıl soru 'bu istifa bir domino etkisi yaratır mı?' Yellen'ın görev süresi şubat ayında son buluyor, Yellen görevini devem ettirmek yada ettirmemek konusunda bugüne dek bir fikir belirtmedi ancak Beyaz Saray'ın şimdiden yeni adayları belirlemeye başladığına dair dedikodular kulislerde konuşulmaya başladı. Orta vadede olası bir Fed yönetimi değişikliği olduğu taktirde, jeopolitik risklerin de devam etmesi durumunda altını çok daha yukarılarda görebiliriz. Diğer taraftan ABD kasırgalarla mücadele etmeye devam ediyor, Trump ve yönetiminin bugünlerdeki asli görevi bu krizi yönetip her bir vatandaşını koruma altına almak olacağından, ekonomik işler ve güncel siyasete bir parça ara verilmiş olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar