Altın 'tombul parmak' kurbanı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde bir dakika içinde gerçekleşen 1,8 milyon onsluk satış işlemi altının ciddi yara almasına sebep oldu. Bu büyüklükteki işlem hacmi son zamanlarda gerçekleşmiş en büyük hacim olarak kayıtlara geçerken, altın hafta boyunca kaybettiği gücünü toparlamaya çalıştı. Kıymetli maden Portekiz’de düzenlenen forumda Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin konuşması öncesi güç bulmaya çalışsa da, yatırımcısından yeterli desteği bulmayarak 1241.62 dolar/ons' tan yüzde 1.14'lük zararla haftayı tamamladı. Gümüş ise 16.72 dolar/ons'tan haftayı kapatarak haftalık bazda yüzde 0.5 değer kazandı.

Diğer taraftan Euro/dolar paritesi 1,1428 seviyesini aşarak son 7 ayın en yüksek seviyesini görmüş oldu

İlk gün seansında 1256 dolar/ons seviyesinden haftaya giriş yapan kıymetli maden herhangi bir habere ya da gelişmeye dayanmayan bir “tombul parmak” şüphesiyle, 18 milyon onsluk satış gerçekleşmesinin ardından çok sert bir düşüş yaşadı. 200 günlük ortalamanın altına düşen sarı metal 1236,89 dolar/ons seviyesini test etti.  Haftanın ikinci gününde,  Avrupa Merkez Bankası başkanı Dragi’nin Euro Bölgesi ekonomisinin güçlenerek toparlandığına dair konuşmaları, Euro’ya Dolar karşısında kuvvet verdi ancak altın pariteden yeterli desteği bulamadı. Hafta ortasında gelindiğinde Amerikan senatosunun, ülkenin sağlık hizmetleriyle ilgili kanunun yürürlüğe konulmasını ertelemesi ve bu durumun Başkan Trump’ın ekonomik teşvik hamlelerini hayata geçirme kabiliyetine dair şüphe uyandırması, hisse senedi piyasalarında satışa ve dolarda zayıflığa neden oldu.

Altın Çarşamba günü 1254,84 dolar/ons’la haftanın en iyi fiyatını kaydederek, kaybettiği gücü toplamaya çalışsa da, bu seviyeden yatırımcısından destek bulamadı. Perşembe gününde ABD Ticaret Bakanlığı yılın ilk çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisinin yüzde 1,2’den yüzde 1,4’e revize edildiği açıkladı. Bir anlamda bu veri daha önce düşük gelen veriler için FED’ in yapmış olduğu “geçici” açıklamasını haklı çıkartmış oldu. Büyüme verisi karşısında, altın satış baskısından kaçamadı. Haftanın son gününde dar bantta sıkışıp kalan kıymetli maden, 1241,62 dolar/ons seviyesinden haftayı kapatarak bir önceki haftaya kıyasla yatırımcısını yüzde 1.14' lik zarara uğratmış oldu.

Geçtiğimiz hafta, Euro karşısında güç kaybeden Amerikan Doları son 7 yılın en kötü çeyreğini geride bırakıyor. Akıllara ilk gelen Trump’ın başkanlığından sonra kötü yönetilen bir ekonomi mi? Yoksa Trump’ın defalarca kez söylediği “para birimimiz çok güçlü, bu da bizi öldürüyor” sözlerinin ekonomik bir politikaya dönmüş hali mi? Dolar yeni konumunu belirlerken altın dolar karşısında güçlü durup durmayacağını önümüzdeki günler gösterecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar