Altın tüm kıymetli ve temel metallerden ayrıştı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftaya yükselen bir grafik çizerek yatırımcısını umutlandırarak başlayan altın, hafta ortasından itibaren, doların ivme kazanmasıyla Asya ve ABD piyasalarından gelen sert satışların etkisinde nakavt oldu. Haftalık bazda 40 dolarlık oynama yaşayan altın, herkes kazanırken haftayı yüzde 0.56 kayıpla tamamlamak zorunda kaldı. Diğer kıymetli maden ve temel metallerde adeta bayram havası vardı. Gümüş yüzde 5 üzerinde değerlenirken, platin yüzde 1.5, paladyum yüzde 4.25 kazandırdı. Ham petrol yüzde 5 dolayında getiri elde ederken, rezerv para yüzde 0.87 kazandırdı. 

Altın haftanın ilk gününe 1240 dolar/ons seviyesinden oldukça seri başladı. Asya piyasalarından itibaren fiyat bandını 1250 – 1260 dolar/ons bandına çıkaran altın özellikle ABD seansında ivme kazandı. İlk gün piyasalarda genel olarak hareket vardı. Yatırımcılar altın yanında hisse senetlerinden yana da tercihlerini kullanırken, enerji piyasalarında da yeni zirveler kaydedildi. Pazar günü, OPEC üyesi ülkeler ile üye olmayan ülkeler arasında gerçekleşecek toplantı öncesinde umutlu beklentiler arasında ham petrol alım gördü. Altın salı günü 1262.75 dolar/ons ile son 3 haftanın en iyi fiyatını kaydetti. Gümüşe baktığımızda çok daha iyi bir performans sergilediğini görüyoruz. 16.30 dolar/ons ile son 5.5 haftanın en iyi fiyatını yakaladı. Altın hafta ortasında, güçlenen doların güdümünde satış ağırlıklı seyir izledi.  Günün ilk yarısında yaklaşık 20 dolar birden kaybeden altın, ABD'nin ÜFE verisi ve perakende satış rakamlarının hayal kırıklığı yaratmasıyla nefes aldı ancak uzun soluklu olmadı. Dolar ise hızla ilerliyordu. Altın hafta sonunda yaklaşırken biraz daha irtifa kaybetti. Çin’de beklentilerden daha iyi gelen ekonomik veriler piyasadaki hassaslığı etkilerken, gevşek para politikasının, ekonomik düşüşe dair korkuları teskin ettiğini de gösterdi. Altın 1230 dolar/ons’un altına gevşemesinin ardından Avrupalı yatırımcıların alımlarıyla su yüzüne çıktı ancak ABD’nin dataları altını yine paçasından çekti. Ülkenin TÜFE endeksi Mart ayında yüzde 0.1 yüksek açıklandı ancak yine de beklentilerin 0.2 altında kaldı. Diğer yandan çekirdek TÜFE -Enerji ve yiyecek fiyatları harici- yine aynı şekilde beklentilerin altında kaldı. Enflasyon temelli verilerin düşük kalması, enflasyona karşı bir güvence olarak görülen altının satış yemesine neden oldu. İşsizlik başvuruları da 253K açıklanarak 270K’lık beklentinin altında kaldı. Gelişmeler altının belini iyice bükerken, altın haftanın en kötü işlem fiyatını 1223.85 dolar/ons ile kaydetti. Cuma seansında 1230 dolar/ons seviyesinin üzerinde tutunmayı başaran altın haftayı yüzde 0.56 kayıpla kapatmak zorunda kaldı. Diğer kıymetli madenler özellikle gümüş yüzde 5.40 ile haftanın gözdesi oldu.

Altın, hem kıymetli madenler hem de emtia piyasasındaki enstrümanların desteğine rağmen kırmızı bölgeden kurtulamadı. Sadık yatırımcılarının desteğiyle günü kurtarmayı başarsa da tehlike devam ediyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018