Altın tutunacak dal arıyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

FED üyelerinin yıl sonu faiz artış sayısında değişikliğe gitmesinin ardından satış dalgasına kapılan altın, 2018 yılının en kötü performansını sergilemeye devam ediyor. Piyasalar geçtiğimiz hafta bir taraftan ticaret savaşlarına dair gelişmelerle yön bulmaya çalışırken, diğer taraftan da Portekiz’de Avrupa Merkez Bankası tarafından düzenlenen ekonomi formundan gelen açıklamaları dikkatle takip etti. Forum sırasında FED Başkanı Jerome Powell'in şahin tutumlu yaptığı açıklamalar sonrası dolar değer kazanırken, altın ise satış baskısından kaçamayarak değer kaybetti. Haftanın son gününde 1269,65 dolar/onstan dengelenen kıymetli maden, haftalık bazda yüzde 0,8 zararı hanesine yazmış oldu. Diğer kıymetli madenlere baktığımız zaman gümüş yüzde 0,9,platin yüzde 0,6 değer kaybederken haftanın en çok kayıp yaşayanı ise yüzde 2,6'lık kayıpla paladyum oldu.

Haftalık seansa 1279,76 dolar/onstan başlayan kıymetli maden, haftanın ilk işlem gününde sakin seyrederek 5 dolarlık dar bir bantta seansı tamamladı. Salı günün kritik gelişmesi ABD Başkanı Donald Trump Çin’e karşı yeni ek gümrük vergisi uygulamak istemesi oldu. Trump’ın 200 milyar dolar tutarındaki Çin mallarına ek yüzde 10 vergi getirmek için ekibine talimat verdiği Beyaz Saray kaynaklarınca duyurulması ticaret savaşlarının fitilini yeniden ateşledi. Çin’den karşı atak gecikmeyerek bahsi geçen ek gümrük vergisi uygulanması durumunda daha önce varılmış olan mutabakatlardan vazgeçerek karşılık verileceği Çinli yetkililerince açıklandı. Jeopolitik risklerin artmasıyla altının yukarı yönlü seyir izleyerek 1284,35 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Ancak Portekiz’de gerçekleşen ekonomi formunda konuşma yapan FED Başkanı Jerome Powell’in açıklamaları altını bu seviyede tutunmak zorladı. Powell yaptığı açıklamada faiz kademeli artışının geniş bir tabanda destek bulduğunu vurgularken, ABD ekonomisinin performansından memnun olduğunu dile getirdi. Faiz artışının devam ihtimalinin güçlü olduğunu söyleyen başkan özellikle iş gücü piyasasının güçlü olduğunu belirtti. Bu açıklamalar sonrası dolar endeksinin 95.00 seviyesinin aşıldığını gözlemlenirken son 1 yılın en yüksek seviyesini kaydetti.Altının ise negatif fiyatlanma sürecinin perşembe gününe kadar sürerken, 1261,49 dolar/onsa kadar geri çekildi ve bu seviyeyle son 6 ayın en düşük seviyesinde yeni bir dip kaydetmiş oldu. Tepki alımlarıyla gücünü toparlamaya çalışan kıymetli maden cuma gününde 1269,65 dolar/onstan dengelenmesine rağmen FED toplantısı sonrası ikinci haftayı da kırmızıda kapatmış oldu.

Ticaret savaşlarının ABD'li ve Çinli yetkililerinin bir araya gelerek sorunu çözmesi beklenirken, geçtiğimiz hafta Trump yönetiminin yeniden bu konuyu canlandırması altın için yukarı yönlü hareket için bir umut olabilir. Ancak bu konuda sürekli farklı gelişmeler yaşanması, piyasaların bu konuya artık tepkisiz kaldığını görüyoruz. Bu konu nihayete ermeden piyasalar yeni bir fiyatlama konusunda çekingen bir tavır sergileyebilir. Bu yüzden ticaret savaşları konusu altının üzerinde kısıtlı bir etki yaratabilir. Aynı zamanda altının ikinci haftayı da zararla kapatması aşağı yönlü bir trendin başlangıcı olduğunun işareti olabilir. Diğer taraftan önümüzdeki hafta ABD'de istihdam verileri açıklanacak, işsizlik oranındaki olumlu gelen son rakamlar bu hafta da devam etmesi durumunda altın açısında aşağı yönlü seyrin devamı anlamına gelebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar