Altın tutunacak dal bulamıyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

ABD’nin başlattığı ticaret savaşı karşın AB önderliğinde bir çok ülkeden misillemeler gelirken, piyasalarda fiyatlama alışkanlıklarında bozulmalar yaşandığı bir haftayı geride bıraktık. Piyasalarda risk algısının arttığı bir haftada, altının güvenli liman tercih edilmesi yerine satış baskısına muhatap oldu. 246 dolar/onsa kadar gerileyen kıymetli maden 2018 yılının en düşük seviyesinde yeni dip seviyeler kaydederken, haftanın son gününde 1252,61 dolar/onstan dengelendi ve haftalık bazda yüzde 1.3 kaybı hanesine yazmış oldu. Diğer kıymetli madenlere baktığımız zaman gümüş yüzde 2, paladyum ise yüzde 3 değer kaybederken, haftayı en hasarla kapatan ise yüzde 0.2'lik kayıpla paladyum oldu.

Haftalık seansa 1269,50 dolar/onsla başlayan kıymetli maden ticaret savaşlarına dair yaşanan gelişmelerle bu hafta da yön bulmaya çalıştı. ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Çinli şirketlerin ABD’li teknoloji şirketlerine yatırım yapmasına engel olacak bir düzenlemenin üzerinde çalıştığı haftanın ilk gününde iddia edildi. ABD teknolojik ürünlerinin taklit edilmek maksadıyla kötüye kullanımını önüne geçmek adına bu kararı alındığı düşünülürken, bu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ticaret savaşları yeni bir boyuta taşınmış olacak. Ticaret savaşlarının tansiyonun artıran bu gelişmeyle birlikte piyasalardaki risk iştahında azalmalar yaşanırken, piyasalarda güvenli liman arayışı içine girdi. Bu süreçte altın haftanın ilk saatlerinde alıcılı seyir izleyerek 1272,64 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Salı gününde AB, ABD’den ithal edilen tüm araçlarda yüzde 20 ek gümrük vergisi uygulama tehdidin de bulundu. ABD ekonomisinin önemli ihracat kalemlerinden biri olan otomobil sektörü, ABD’yi tekrardan mevcut konumunu değerlendirmek durumunda bırakabilir. Kıymetli maden ise bu küresel krizden yeteri kadar faydalanamadığını şahitlik ettik, altın bu süreçte satıcılı seyirden kurtulamayarak aşağı yönlü hareket izlemeye devam etti. Hafta ortasında ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre dayanıklı tüketim malı siparişleri mayıs ayında yüzde 0,6 azaldığı duyuruldu. Kıymetli maden beklentileri karşılamakta zorlanan bu veri sonrası yukarı yönlü hareket etmek istemesine rağmen bu alışın sınırlı kaldı. Haftanın en kritik verisi olan ABD büyüme verisi perşembe günü açıklandı. Açıklanan veri beklentilerin altında kaldı. ancak bu negatif veri de altının aşağı yönlü seyrine engel olamadı. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre birinci çeyrek büyümesi yüzde 2.2 beklentisine karşın yüzde 2 olarak arttığı açıklandı. Büyümedeki aşağı yönlü revizyon altını yukarı döndürmeye yetmediği gibi ,1246 dolar/onsa kadar geri çekilen kıymetli maden yılın en düşük seviyesini kaydetti. Haftanın son gününde toparlanma eğiliminde hareket eden kıymetli maden 1252,61 dolar/onstan dengelendi. Altın haftalık bazda yüzde 1.3 değer kaybederken aynı zamanda üst üste üçüncü haftayı da kırmızıda kapatmış oldu.

Üst üste üçüncü haftayı da kırmızıda kapatan altın, yılın en düşük seviyesinde de işlem görmeye devam ediyor. Ülkelerin ticaret savaşı kisvesi altında birbirlerine gümrük vergisi uygulama çabası piyaslardaki risk iştahını azaltmasına rağmen altının güvenli liman olarak tercih edilmediğini görüyoruz. Bunun birincil sebebi FED'in yıl sonuna kadar iki faiz artırımı daha yapacak olması yatırımcıları şimdilik altından uzak tutuyor. Önümüzdeki hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verisi piyasaların yakın takibinde olacak, bu süreçte altının 1250 dolar/onsun üzerinde tutunması aşağı yönlü gidişin son bulması anlamına gelebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar