Altın üst üste altıncı haftayı da zararla kapattı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın son zamanlardaki kapıldığı satış dalgasından kaçamayarak geçtiğimiz hafta da bu yöndeki hareketini sürdürerek devam etti. Bu süreçte geçen senin mart ayından beri en düşük seviyeyi kaydedilirken, haftanın son gününde 1184.93 dolar/onstan dengelenen sarı maden bir gün önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 2.2 zarar yazarak seansı tamamladı. Diğer kıymetlilere baktığımız zaman platin 789 dolar/onsla 2008 yılından beri en düşük seviyesinde işlem görmeye devam ederken, gümüş 14.80 dolar/onsla son bir yılın en düşük seviyesinde işlem görüyor. Paladyum ise haftayı 914.75 dolar/onstan kapatırken, önceki haftaya kıyasla yerinde saymış olması rağmen, kıymetliler arasındaki güçlü duruşunu sergileyen tek emtia olma özelliğini korudu.

Kıymetli maden 1211.45 dolar/ons seviyesinden başladığı haftada, seansın ilk saatlerinde hafif alıcılı seyir izleyerek 1213.94 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Bu seviye sonrası satıcılı seyrine başlayan kıymetli maden bunu tüm haftaya yaydı. Haftanın ilk gününde ivmelenen satış dalgası kıymetli madeni 1200 dolar/ons psikolojik desteğini altına sürüklerken, yatırımcısını ürküttü. Salı gününde tekrardan toparlanma çabasında olan kıymetli maden 1200 dolar/ons sınırına yaklaşsa da bu seviyeyi aşmakta zorlandığını gördük. Hareketli seansın ardından kıymetli maden Salı günü yatayda kapatmış oldu. Hafta ortasında ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan perakende satışları verisi sonrası altın daha da sert satışlara maruz kaldı. Açıklanan verilere göre perakende satışları Temmuz’da yüzde 0.2 beklentisine aşarak yüzde 0.5 artış gösterdi. Beklentilerin üzerinde gelen veri ABD ekonomisinin büyümesi yönünde olumlu sinyaller verirken, altın fiyatlarını baskıya sürükledi. Çin’le ABD arasında ticaret savaşları devam ederken, Perşembe gününde Çinli bir heyetin ticaret görüşmeleri için ABD’yi ziyaret edeceği haberi duyuruldu. Bu haber akışı sonrası diyalog yolunun açılması yönünde tarafların adım atması küresel risk algısını azaltırken, altın fiyatlarını negatif fiyatladı. Bu süreçte altın 1160 dolar/ons desteğini test ederek geçen senenin mart ayından beri en düşük seviyeyi kaydetmiş oldu. Cuma gününde toparlanma çabasında olan kıymetli maden, seans sonunda 1184,93 dolar/onstan dengelendi ve haftalık bazda yüzde 2.2 zararı hanesine yazmış oldu.

Altın üst üste altıncı haftayı da zararla kapatırken, en son bu düşüş performansını 2016 Kasım’ında göstermişti. Hali hazırda geçtiğimiz hafta 1160 dolar/ons desteğini test etmiş olan kıymetli maden, önümüzdeki günlerde tekrardan bu seviyeleri test edebilir. Dolar endeksi 97.00 seviyesine yaklaşırken, altının yukarı yönlü hareketine geri dönmesi biraz zaman alacak gibi görünüyor. Önümüzdeki hafta FED Başkanı Jerome Powell ABD gerçekleşecek olan global merkez bankaları yıllık konferansında konuşma yapması bekleniyor. Bu konuşmada para politikasına dair verecek mesajları altına yeni yön tayin edebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar