Altın ve euro omuz omuza

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta bir yandan ABD iç siyasetinde yaşananların bir yandan da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin konuşmalarının etkisinde kaldı. Sarı metal, 200 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıktı ve haftalık görünümünü boğa piyasasının etkisinde tamamlamış oldu. Altın yüzde 2,13 oranında değerlenirken, gümüş yüzde 3,3 , platin yüzde 1,4 değer kazandı. Haftanın tek kaybettiren kıymetlisi ise yüzde 1,6 ile paladyum oldu.

Altın haftaya 1228,70 dolar/ons seviyesinden başladı. Önceki haftadan kazandığı ivmeyle ilk gün fiyat bandını 1235 - 1240 dolar/ons'a çıkaran kıymetli maden, böylece 200 günlük ortalamanın da üzerine çıkmış oldu. Salı günü Trump'ın seçimler öncesi vadettiği Obama’nın sağlık yasalarını kaldırma planı, iki muhafazakar Cumhuriyetçi senatörün de karşı çıkacağını açıklamasının ardından daha yasa oylanmadan son bulmuş oldu. Böylelikle Cumhuriyetçilerin hazırladığı ikinci yasa tasarısı da başarısızlıkla sonuçlandı. Bu istikrarsız siyasete karşı ve ABD ekonomisinin büyüme hızına dair piyasa oyuncularının endişeli yaklaşımları neticesinde dolar, döviz sepetine karşı 10 ayın dip seviyesini gördü. Hafta ortasını sesiz geçiren kıymetli maden yerinde saymış göründü. Perşembe günü gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası toplantısında banka, piyasa beklentisi doğrultusunda faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldığını açıkladı. Aynı zamanda parasal genişleme politikasının devam etmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Sene başında '1 euro, 1 dolar' hayalleri kurulurken FED’in bilanço küçültme kararı ve enflasyon hedeflerini tutturamaması neticesinde bir de Draghi’nin güvercin konuşmaları eklenince kaçınılmaz son gerçekleşti. Euro/dolar paritesi en son 2015 yılı Ağustos ayında gördüğü 1,17 seviyesini zorlayarak 1,1633 seviyesine ulaştı. Dolar, euro karşısında güç kaybederken güvenli liman altına hızlı bir yöneliş başladı. Haftanın son gününe gelindiğinde veri akışı açısından kısıtlı bir gün olsa da perşembe gününden aldığı ivmeyi sürdüren kıymetli maden yükseliş trendine devam etti. Haftanın en iyi fiyatı 1255.95 dolar/ons olarak kaydedilirken, 1254,98 dolar/ons seviyesinden seansı tamamlayan altın haftalık bazda hanesine yüzde 2,13’lük bir kazanç yazdı.

Bu hafta içinde ABD Başkanı Donald Trump'ın oğlu Trump Jr. ile damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner, Rusya soruşturması kapsamında Senato'da ifade verecek. Piyasalar bu yaşananları yakından takip ederken yüksek siyasi risk ortamında güvenli liman altın yatırımcılar için doğru tercih olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar