Altın volatileli günler geçiriyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın Paskalya Bayramı dönüşü haftaya yukarı yönlü hareket etme isteğiyle başladı. Ancak kâr satışlarıyla önü kesildi. Hafta ortasında Çin’in ABD menşeli bazı ürünlere vergi uygulama kararı aldığını duyurmasıyla 1348,85 dolar/onsa kadar uzanan sarı maden, ABD’li yetkililerin diyalog yolunun açık olduğuna dair vermiş olduğu mesajlarla satış yedi. Sonrasında ABD’nin zayıf istihdam verileriyle alımları karşıyan altın, haftayı 1333,54 dolar/onstan yüzde 0,6 kazançla tamamlamış oldu. Sarı maden haftayı kazançla kapatmış olmasına rağmen Diğer kıymetlilere baktığımızda paladyum yüzde 5, platin yüzde 1,6 , gümüş ise yüzde 0,2 zararla haftayı kapattılar.

Altın haftalık seansına 1325,45 dolar/ons seviyesinden başladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Amazon’u hedef almasıyla başlayan, teknoloji şirketlerinin hisse senetlerindeki satış, haftanın ilk gününde de devam ederken, güvenli liman arayışında olan piyasaların tercihi altından yana oldu. Salı günü dolar endeksinin 90’nın üzerinde işlem görmesiyle başlayan süreç altını teknik satışa maruz bıraktı ve haftanın ilk gününde elde ettiği kazançları vermek durumunda kaldı. Çarşamba günü Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada toplam 106 ABD menşeili ürüne yüzde 25 vergi uygulanacağı duyuruldu. Yapılacak bu düzenlemeyle birlikte toplam işlem hacminin 50 milyar doları bulacağı aktarılırken Çin’den gelen bu misilleme piyasalardaki endişeleri arttırdı. Altın bu süreçte 1348,85 dolar/onsa kadar uzanarak haftanın en yüksek seviyesini kaydederken güvenli liman olma özelliğini göstermiş oldu. Ancak gün içinde ABD’li yetkililerden gelen açıklamalar bir nebze de olsa piyasaları rahatlattı. Uygulanacak olan vergi düzenlemesinin sadece bir plan olduğu, daha yürürlüğe girmediği ve yetkililerin bu konuda müzakereye açık olduklarını dile getirmeleri sonrası, piyasalarda ticaret savaşına dair endişelerin dağıldığı görüldü. ABD’li yetkililerin müzakereye açık olduklarına dair yaptıkları açıklamalar sonrası satıcılı seyre geçen kıymetli maden, bu yöndeki seyrini perşembe gününün ortalarına kadar sürdürdü. Haftanın kritik verisi olan tarım dışı istihdam, Mart ayında 193,000’lik artış tahminine karşın 103 bin olarak açıklandı. İşsizlik oranı ise yüzde 4’e gerilemesi beklentisine karşın bir önceki ayla aynı kalarak yüzde 4,1 olarak açıklandı. ABD’deki zayıf istihdam verisi sonrası altın alıcılı seyrine geri dönerek 1333,54 dolar/onstan haftayı kapattı. Böylelikle bir önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 0,6 kazanç yazmış oldu.

Önderliğini ABD’nin çektiği ticaret savaşlarına dair yapılan hamleler piyasalardaki volatiliteyi artırırken, altın da bu durumdan nasibini alıyor. Endişelerin arttığı durumda sarı madende pozisyon alan yatırımcılar altını yukarı taşıyor tersi durumda endişelerin azalmasıyla altın satış baskısına maruz kalıyor. Çin ve ABD gümrük vergileriyle ilgili aldıkları kararlarla birbirlerine karşılıklı meydan okumaya devam ediyorlar. Karşılıklı misillemeler ve tehditler devam ettiği sürece kıymetli maden de pozitif fiyatlanmaya devam edecektir. Altının öncelikli hedefi 1340 dolar/ons seviyesini aşıp 1360 dolar/onsa uzanmak olacaktır. Önümüzdeki hafta ABD’de enflasyon rakamları açıklanacak; verilerle birlikte altında yeni fiyatlamaları takip ediyor olacağız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar