Altın yatırımcılarını fena korkuttu

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Kıymetli madenlerin topluca değer kaybettiği geçtiğimiz hafta, altın son gün kaybını sınırlamaya çalışsa da yüzde 1.29 kayıpla yatırımcılarını üzdü. FED Başkanı Powell'in şahin konuşmasının kurbanı olan altın, satış hareketine direnç göstermekte zorlandı. Hafta içinde rezerv para dolar, Euro karşısında 1.1575 seviyesine kadar ilerlerken, altın ise 1211.73 dolar/ons'la son 1 senenin en düşük seviyesini kaydetmek zorunda kaldı. Diğer kıymetlilerden paladyum yüzde 5.82 ile en fazla değer kaybeden maden olurken, gümüş yüzde 2.63 ve platin yüzde 1.65 ile onu takip etti.

Altın 1241,58 dolar/ons seviyesinden giriş yaptığı hafta başında 1240 kritik desteğinden düşmemeye çalıştı. İlk gün itibariyle öne çıkan en önemli gelişme Helsinki’de gerçekleşen Donald Trump- Vladimir Putin görüşmesiydi. Görüşme ardından düzenlenen basın toplantısında iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni döneme girildiği vurgulanırken, Trump ABD seçimine müdahale konusuyla ilgili FBI’nın yerine Rusya’nın tarafında yer alarak, bu görüşü reddetti. Putin ise ABD seçimlerinde Trump’ın başkanlığını ikili ilişkilerinin normalleşmesini vaat ettiği gerekçesiyle desteklediğini buna bir müdahalenin olmasının mümkün olmadığını açıkladı. Başkan Trump bir yandan Çin ile ticaret savaşı başlatarak küresel risk algısını artırmasına rağmen, diğer yandan da Rusya ile olan ilişkilerine yeni bir boyut kazandırma arzusuyla küresel risk algısını azalttı.

Altın 1245 dolar/ons'u aşmaya çalışırken, salı günü FED Başkanı Jerome Powell’in açıklamalarıyla sert satışa maruz kaldı. Başkan Powell sunumunda güçlü istihdama vurgu yaparken, hedeflenen enflasyona yakın seyredilmesinden dolayı faiz artırımının kademeli olarak devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Ticaret savaşlarına da değinen Powell, serbest ticaretin hızlı ve verimli büyüme için gerekli olduğunu, korumacı ticaret politikalarının büyümeyi yavaşlatacağını ifade etti. Başkanın faiz artırımının devam edeceği görüşü piyasalarca şahin bir ton olarak algılanınca olan altına oldu ve son 1 senenin en düşük seviyesine kadar geri çekildi. Hafta ortasında 1230-1235 dar bandını korumaya çalışan kıymetli maden perşembe günü Avrupalı yatırımcıların satışlarıyla kan kaybetmeye devam etti.

ABD piyasalarına geçildiğinde Çalışma Bakanlığı tarafından haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuruları açıklandı. Başvuru sayısının 6 bin artış göstererek 220 bine ulaşması beklenirken, tersine 8 bin azalarak 207 bin ile yaklaşık 50 yılın en düşük seviyesini görmesi altında satışların ivmesini artırdı. Kıymetli maden 1211.73 dolar/ons'la son 1 senenin en kötü fiyatını tazelemek durumunda kaldı. Seansın devamında Başkan Donald Trump kıymetli madenin imdadına yetişti. Trump, faiz artışlarının ekonomik çabalarını gölgelediğini aktarırken, FED’in faiz artırımlarına eleştirilerde bulundu. Bu eleştiriler FED’in bağımsızlığına zarar verecek açıklamalar olması nedeniyle doları aşağı yönlü çekerken, altının hızlıca 1230 dolar/ons'a uzanmasını sağladı. Bandını korumakta zorlanan altın tekrar 1215 dolar/ons’a kadar bir sarsıntı yaşadı.

Neyse ki cuma günü dolar endeksindeki ani düşüşten nemalanan altın gün boyu hafif alımlarla yükselerek kapanışta 1231 dolar/ons’tan dengelendi. Böylece kaybını biraz sınırlayan altın yine de hanesine yüzde 1.29 zarar yazmaktan kaçamadı.

Altın son günkü hamlesiyle yatırımcılarına tekrar umut aşılarken bu hafta içinde 1240 dolar/ons üzerinde tutunması ve yükseliş hareketini garantilemek için de 1270 dolar/ons üzerinde kapanış yapması gerekli. Hassas bir noktada olduğundan yatırımcılar kıymetli madeni yakından takip etmeliler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar