Altın yerinde saydı, haftayı 'yeşil'de kapattı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

ABD Başkanı Donald Trump’ın getirmeyi planladığı gümrük vergisiyle ilgili gelişmeler yaşanırken, altın geçtiğimiz haftaya yükseliş isteğiyle başladı. Ancak hafta içinde Donald Trump ve Kuzey Kore Başkanı Kim Jong’un görüşeceğine dair çıkan haberler sonrası jeopolitik risklerdeki azalmadan dolayı altın, alıcılı seyrine son verdi.  Cuma günü açıklanan kritik istihdam verisindeki olumlu hava anlık altın fiyatlarını baskıladığından sarı maden haftayı 1323,46 dolar onsla kapatarak bir nevi yerinde saymış oldu. Diğer taraftan gümüş haftayı 16.59 dolar/onstan tamamlarken yüzde 0.4 değer kazandı.

“Ticaret savaşları” tartışmasının gölgesinde altın haftaya 1322,35 dolar/ons seviyesinden başladı. Trump’ın çelik ve alüminyumun ithalatına gümrük vergisi getirmeyi planladığını duyurmasının ardından küresel piyasalarda oluşan riskten kaçınma durumu için altın yatırımcısına güvenli liman oldu. Trump NAFTA’ya yönelik müzakerelerin olumlu sonuçlanması durumunda bu konunun tekrar değerlendirilebileceğini aktardı. Bu açıklama sonrası kıymetli maden tarafında alış yönündeki seyrin yavaşladığını gördük. Salı günü ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına getirmeyi planladığı gümrük vergisi odağında gelişmeler yaşanmaya devam etti. Donald Trump’ın baş ekonomi danışmanı Gary Cohn’un, yürürlüğe girmesi planlanan gümrük tarifesi nedeniyle istifa ettiği duyuruldu. Cohn’un istifası sonrası altına geçişler gözlenirken, bu süreçte kıymetli maden haftanın en yüksek seviyesini 1340,61 dolar/onsla kaydetti. Bu seviyeden kar satışlarına maruz kalan sarı metal, buralarda tutunmakta zorlandı. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası, mart toplantısı sonrası açıklama yapan Başkan Mario Draghi beklendiği gibi faiz oranlarını sabit tuttuğunu duyurdu.

Aynı zamanda enflasyon konusunda bir zafer elde edilmediğine değinen Draghi, parasal genişlemenin, enflasyon hedeflenen seviye gelene kadar devam edeceğini duyurdu. Yapılan açıklamalar sonrası euro, dolar karşısında değer kaybederken, dolardaki güçlenme neticesinde kıymetli maden tarafında satış yönünde hareketler görüldü. Diğer taraftan çelik ve alüminyuma getirilmesi planlanan gümrük vergisi uygulaması perşembe günü itibariyle nihayete erdi. Başkan Trump yeni ek vergi kararını imzaladı. Atılan imza sonrası Trump yaptığı açıklamada ulusal güvenlik tehdit edilmediği sürece, tarifeyi değiştirme ve kaldırma konusunda açık olduğunu duyurdu. Haftanın en önemli gelişmesi cuma sabaha karşı ABD’den geldi. Donald Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong’dan gelen görüşme davetini kabul ettiği ve iki ülke liderinin mayıs ayında bir araya geleceği duyuruldu. Bu süre zarfında Kuzey Kore’nin herhangi bir nükleer füze denemesi yapmayacağı da bildirildi. Yaşanan gelişmeyle birlikte piyasalarda risk iştahında artış gözlenirken kıymetli maden satışa maruz kaldı. Haftanın kritik verisi cuma günü ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklandı. Şubat ayı Tarım Dışı İstihdam verisinin 200.000 beklentisine karşılık 313.000 artığı açıklanırken, aynı zamanda bu artış son 1 yılın en yüksek düzeyi olarak kayıtlara geçti. Fakat ortalama saatlik ücretler yüzde 0.2 beklentisini karşılayamayarak aylıkta sadece yüzde 0.1 arttı. İstihdamdaki bu artış sonrası sarı metal anlık sert bir satış dalgasına maruz kaldı ve 1313,07 dolar/onsa kadar geriledi ve böylece haftanın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Ancak seans sonuna doğru toparlanma çabasında olan sarı metal 1323,46 dolar/onstan dengelenerek 1 dolarlık farkla seansı artıda tamamlamayı başardı.

Önümüzdeki hafta ABD açıklanacak olan şubat ayı enflasyon verisi piyasaların yakın takibinde olacak. Ocak ayında enflasyondaki artış FED’in hedefi doğrultusunda gerçekleşmişti. Ancak cuma günü açıklanan saatlik ücretlerdeki artışın beklentileri karşılamaması, enflasyon tarafına da yansıması beklenebilir. Enflasyon tarafındaki olası bir geri çekilme, FED’in faiz planlarını bozacağı için altın tarafında yukarı yönlü seyirler izleyebiliriz. Bu süreçte altından beklenti 1335-1340 dolar/ons bandını aşarak 1340 dolar/onsun üzerine yerleşmesi olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar