Altın zarardan kaçamadı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Savaş geriliminin yukarı yöndeki seyrini sürdürme isteğiyle haftaya başlayan altın genel olarak 1340-1355 bandında haftayı geçirdi. Kıymetli maden ABD’nin Rusya’ya yaptırım uygulayacağı beklentisiyle hafta ortasına kadar alıcı yönde seyir izledi. Ancak öyle bir uygulamanın olmayacağı yönündeki haber akışı sonrası kazançlarını geri vermek durumunda kaldı. Karışık seyirle haftayı geçiren sarı maden haftanın sonunda 1335,85 dolar/onstan dengelendi ve haftalık bazda yüzde 0,7 kayıp yaşamış oldu. Diğer kıymetli madenlere baktığımız zaman paladyumdaki dikkat çekici yükseliş bu haftaki yüzde 4.2'lik kazançla devam etti. Gümüş ise hafta içinde son 1 ayın en yüksek seviyesini kaydederken yüzde 2.7 kazancı hanesine yazdı. Platin ise haftayı yüzde 1.1'lik kayıpla altınla aynı kaderi paylaşmış oldu.

Bir yandan ticaret savaşları, bir yandan ABD’nin Suriye’ye saldırısıyla ilgili gelişmelerin yaşanmasıyla genel olarak hareketli günler geçiren altın geçtiğimiz haftayı daha sakin geçirdi. Önceki hafta sonu ABD’nin Suriye’yi vurmasının etkisinde piyasaların güvenli liman arayışı sonrası altın geçtiğimiz haftaya 1345,25 dolar/onstan başladı. Savaş kaygısıyla piyasalar yön bulmaya çalışırken pazartesi günü ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan perakende satışlarının yüzde 0.4 beklentisini aşarak yüzde 0.6’ya yükseldiği görüldü. ABD ekonomisi adına olumlu gelen veri sonrası altını satış yönünde harekete izlemesine neden oldu. Salı günü ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong’la doğrudan temas kurduklarını duyururken CIA Başkanı Mike Pompeo’nun bizzat kendisinin Kuzey Kore’ye giderek Kim Jong’la görüştüğü iddia edildi. Diyalog yolunun açılmasını görmek piyasalardaki risk algısını azaltırken kıymetli maden tarafında satışlar devam etti. Hafta ortasında ABD kaynaklı gelen haberlere göre Trump yönetimi, Rusya Büyükelçiliğine gönderdiği mektupta yeni yaptırımlar olmayacağını bildirdi. Diğer taraftan Dallas Fed Başkanı Kaplan bu yıl iki faiz artırımın daha yapılması gerektiğini toplamda üç artırımın yeterli olacağını savundu. Bu güvercin tarzı açıklamalar sonrası altın alıcılı seyrederek 1356,15 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Perşembe günü ABD Başkanı Donald Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile yaptığı görüşme sonrası sosyal medyadan açıklama yaptı. Görüşmenin detayına dair bilgilendirmeler yaparken olumlu geçtiğini vurgulayan Başkan Trump açıklamasını “İyi şeyler olacak” diyerek tamamladı. Başkan bu açıklamasıyla piyasalarda kısa vadede olumlu bir hava yaratmış oldu. Aynı zamanda ABD 10 yıllık tahvillerinin bir ay sonra tekrardan 2,90’nın üzerine çıkması altın fiyatlarını baskılarken satış yönünde hareket izlemesine sebep oldu. Haftanın son gününde Rusya Dışişleri Bakanlğınca yapılan açıklamada Trump'ın Putinle görüştüğü ve ABD'ye davet edildiği duyruldu. Bu açıklama sonrası iki ülke arasında diyalog yolunun açılmış olması piyasaları rahatlatırken altın tarafında satışlar dikkat çekti. Seans sonunda 1335,85 dolar/onstan kapatan sarı maden haftayı 0.7 kayıp kapatmış oldu.

Ticaret savaşlarıyla başlayan ve ABD'nin Suriye'ye müdehalesiyle devam eden süreçte, küresel risk algısının artmasıyla altının yukarı yönlü seyrini belli bir süredir takip ediyoruz. Geçen hafta küresel risk algısınde kısmende olsa görülen azalma altın üzeride satış baskısı oluşturdu ve altında 1325 seviylerine kadar geri çekilmeler gördük. Kıymetli maden kısa vadede satış baskısına maruz kalmış görünüyor. Ancak orta vadede yukarı yönlü hareketin kaldığı yerden devam edecektir. 1365 dolar/ons seviyesi altın için krıtik olma özelliğini koruyor, sene başından beri iki kez aşmayı deneyen sarı maden, aşması durumunda 1400 dolar/ons seviyelerini hedefleyebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar