Altına enflasyon desteği

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Geçtiğimiz haftaya yönünü yukarı çevirme isteğiyle başlayan kıymetli maden perşembe gününde ABD’den gelen veriler sonrası bir adım geri attı. Ancak haftanın son gününde ABD’de açıklanan enflasyon verisi beklentileri karşılayamayınca, güvenli liman altına yönelen yatırımcılar kıymetli madene güç vererek haftanın zirvesi olan 1232,95 dolar/ons’a kadar taşıdılar. Altın haftalık bazda yüzde 1,28 değerlenirken, gümüş yatırımcısına yüzde 2,43 platin yüzde 1,51 ve paladyum yüzde 2,44 kazandırdı.

Altın haftaya 1213 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Haftanın ilk gününde veri akışı açısından kısıtlı bir seans kaydedilirken, salı günü ABD’de açıklanan istihdam verileri piyasalar açısından önemliydi. ABD Çalışma Bakanlığına göre yeni açılan istihdam sayısı (JOLTS) Mayıs ayında 5,967 milyondan 5,666 milyona geriledi. Piyasaların 5,950 milyonluk beklentisi karşılanmayınca kıymetli maden lehine alımlar başladı. Hafta ortasında heyecanla beklenen Fed Başkanı Yellen’ın konuşma metninde güvercin yaklaşımlar göze çarptı. Faiz artırımlarının devam edeceğini, ancak bunun birkaç yılda aşamalı gerçekleşeceğini aktardı. Yellen’in konuşmasının etkisiyle altın, 1220 dolar/ons psikolojik seviyesinin üstünde tutunmayı başardı. Perşembe gününe gelindiğinde ABD'nin Ticaret Bakanlığı, Üretici Fiyat Endeksinin yüzde 0,1 oranında gerilemesi beklenirken, 0,1 oranında yükseldiğini açıkladı. Bu beklenmedik yükseliş, enflasyon üzerindeki baskının bir parça da olsa hafiflemiş görünmesini sağladı. Haftanın son gününde yine ABD Ticaret Bakanlığı raporuna göre tüketici fiyatları Haziran ayında bir önceki aya göre sabit kaldı. Piyasaların beklentisi olan yüzde 0,1 oranındaki artışı karşılayamayan veri sonrasında altın haftanın en iyi seviyesini 1233 dolar/ons'la test etti. Böylelikle önceki haftaya kıyasla güçlenen kıymetli maden seansı 1228,64 dolar/ons’tan yüzde 1,28 getiriyle tamamladı.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı TÜFE verisi sonrası yıllık enflasyon rakamının 1,9’dan 1,6’ya gerilemesi Fed’in yüzde 2 hedefinden uzaklaştığını gözler önüne seriyor. Fed’in yıl sonuna kadar gerçekleştirmesi beklenen faiz artırımının takvimiyle ilgili önümüzdeki günlerde değişiklikler olabilir. Olası bir gecikmede kıymetli maden dimdik ayakta durup yatırımcısına kucak açıyor olacaktır ve böylelikle yakın zamanda güçlenebilecek altını yatırımcılar bu seviyelerden sepetlerine alabilirler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar